De ergste kwelgeesten van de algen is voor velen blauwalg. Ironisch genoeg is blauwalg eigenlijk helemaal geen alg.

Blauwalg is meer bacterie-achtig dan Plant-achtig, maar is wel afhankelijk van licht om te vermenigvuldigen en in leven te blijven. Naast de gebruikelijke oorzaak van algen teveel voedingsstoffen is hun handlager vaak “de lichtbak”.

De blauwalg begint vaak op de plaatsen waar de verlichting het intensiefst is. Bovenin op de achterwand, en vooraan op de scheiding tussen zand en het voorraam. Op het moment dat het gesignaleerd wordt doe je er verstandig aan om een aantal zaken te doen;

Waterverversen: Zorg ervoor dat de vervuilingsgraad van het water omlaag gaat.

Kijk kritisch naar de verlichting is deze niet te fel? Wellicht dat het licht op de plekken waar de blauwalg zit gedempt kan worden. (Ikzelf gebruik een U-profiel van de gasbetonblokken. Deze schuif ik onder de lamp zodat direct licht niet op de algplek komt) 

Wordt er niet te lang verlicht? 12 tot 14 uur is een mooi gemiddelde. (Het verlichten van het aquarium van 07:00 ’s ochtends en 01:00 ’s nachts uur is veel te lang.).

Let wel: Verlichting is niet de oorzaak! De oorzaak is vervuiling in de bak (dichtslibben van de bodem hoort hier ook bij).

Paardenmiddel 
Ik heb wel eens blauwalg gezien. Alsof er een volle emmer met blauwe behangplaksel in de bak was gegooid! Ook hier is eerst met algenpreparaat begonnen (waar ik geen voorstander van ben). Als laatste redmiddel hebben we het volgende gedaan:

De bak volledig verduisteren met vuilniszakken. Lampen uitlaten gedurende minimaal een week. Gedurende de week wel dagelijks waterverversen!

Na een week hebben we de vuilniszakken weggehaald en de bak was compleet algvrij! Alsof er nooit alg ingezeten heeft.

De vissen moesten even met hun oogjes knipperen, en de planten schrokken ook wakker…
Om problemen in de toekomst te voorkomen hebben we de lampen verwisseld. De eigenaar had twee gro-lux type lampen erboven hangen. Nu hangen er twee doodnormale philips Master-TL-d lampen met de kleuren 840 en 830. Dit zijn plantvriendelijke lampen, die geen alg stimuleren.

Meer waterverversen, Spaarzaam voeren en Plantvriendelijke verlichting.

Algpreparaten; U kunt er van uit gaan dat middelen die blauwalgbacteriën doden niet vriendelijk zullen zijn voor andere bacteriën … Ook niet de nuttige bacteriën die voor de stikstofkringloop verantwoordelijk zijn. Het gebruik van deze preparaten moet dus gevolgd worden door het toevoegen van een bacteriecultuur (Bijv. Sera Bactozym, Nitrivec e.d.)

 

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Blauwalg – Blauwwieren” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *