Biotoecus opercularis

De Biotoecus opercularis is een vredelievende dwergcichlide die het beste tot zijn recht komt in een speciaal aquarium

Biotoecus opercularis

Biotoecus opercularis kan een lengte bereiken van zo’n 7 centimeter. Als ze jong zijn hebben ze een saaie grijze kleur. Eenmaal volwassen hebben ze niet de felle kleuren van sommige andere cichlide soorten maar vertonen ze een heel palet aan iriserende kleuren op hun lichaam, variërend van violet/paars tot geel/groen. Volwassen dieren hebben een grijsachtige basiskleur met een iriserend violet/paars op de flank. Bij de vrouwen is deze kleur duidelijker, vooral rond de buik regio, net als het geel/groen op het kieuwdeksel. Bij de mannen valt een rij metalic groene vlekken op langs de flank. Zowel man als vrouw hebben een donkere vlek op het kieuwdeksel (hier verwijst de naam opercularis naar). Ze hebben ook 5 donkere vlekken in hun rugvin en een donkere vlek in het midden van de flank die afhankelijk van de stemming zichtbaar is.

Herkomst

Rio Negro, Rio Jauaperi, Santarèm, zwartwater Amazonegebied, Brazilië.

Inrichting van het aquarium

Voor de Biotoecus opercularis is een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter. De bak inrichten met dichte beplanting, kienhout en stenen zodat er voldoende holen en schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit fijn zand.

Water

Temperatuur: 27-29 graden.
PH: 6-6,5
GH: 3-6

Voeding

Als voedsel moet klein levend voer gegeven worden zoals watervlooien, artemia, cyclops, zwarte en witte mug. Als het voer te groot is voor de jongere vissen kun je het schaven om kleiner te krijgen.

Karakter

De Biotoecus opercularis is een vreedzame dwergcichlide die het beste als een harem in een speciaalaquarium gehouden worden. De vrouwtjes hebben ieder een klein territorium binnen het grote territorium van het mannetje.

Kweek van de Biotoecus opercularis

De kweek van de Biotoecus opercularis is vrij eenvoudig, er worden zo´n 100 eitjes in een hol afgezet en bevrucht. Het vrouwtje verzorgt en bewaakt het legsel, het mannetje verdedigt het territorium. Na 3 dagen komen de eitjes uit, en 4 dagen later zwemmen de jongen vrij rond. De jongen kunnen worden opgekweekt met artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Ben Lee – Amiidae.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

opercularis

Synoniemen

Saraca opercularis

Eerstbeschrijving

Franz Steindachner

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

27

Temperatuur maximaal

29

pH minimum

6.0

pH maximum

6.5

GH minimum

3

GH maximum

6

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Biotoecus opercularis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *