Betta splendens – Siamese Kempvis

Betta splendens of Siamese Kempvis kan een lengte bereiken van zo’n 6 centimeter. De mannetjes vallen vooral op door hun lange sluiervinnen. Je komt deze vissen tegen in allerlei vormen en kleuren, zoals rood, blauw, paars of blauwgroen.

De Betta splendens – Siamese Kempvis

De Betta splendens is in 1910 voor het eerst beschreven door Regan. De genus naam Betta is afkomstig van de Maleisische lokale naam ikan betah voor deze soort vissen, de soortnaam splendens is afgeleid uit het latijn en betekend glinsterend, glanzend wat een verwijzing is naar de prachtige kleuren van de mannen.  De mannen worden in sommige landen gebruikt om tegen elkaar te vechten. Vandaar de naam Siamese Kempvis.

Beschrijving

De Betta splendens kan een lengte bereiken van zo’n 6 centimeter. De Siamese Kempvis is een van de bekendste vissen. De mannetjes vallen vooral op door hun lange sluiervinnen. De vrouwtjes hebben deze sluiervinnen niet en zijn meestal kleiner dan de mannetjes. Je komt deze vissen tegen in allerlei kleuren, zoals rood, blauw, paars of blauwgroen.

De familie Osphronemidae of Labirinthvissen hebben een labyrintorgaan, zo zijn ze in staat om in zuurstofarm water naar lucht te happen en zo te overleven in de natuurlijke omgeving. In de ondiepe poelen waarin ze leven is het zuurstofgehalte in het water door de warmte vaak erg laag.

Kweek varianten

Naast de wild vormen zijn er inmiddels een heel aantal kweekvarianten van de Siamese Kempvis ontstaan. Met deze varianten worden ook wedstrijden gehouden waarbij de verschillende varianten uitkomen in verschillende klasses. Een aantal van deze verschillende vormen zijn:

  • halfmoon
  • halfmoon plakat
  • plakat (korte vinnen)
  • crowntail
  • crowntail plakat
  • dubbeltail (vaak halfmoon dubbeltail)
  • dubbeltail plakat (vaak halfmoon dubbeltail plakat)
  • veiltail
  • spadetail
  • spadetail plakat

Onderhoud Vinnen

De kweekvarianten hebben doorgaans grote, verlengde vinnen. Deze worden wijd uitgespreid als de mannen elkaar uitdagen. De kwekers houden de mannen ieder apart in een klein potje. Deze potjes zijn  vaak van elkaar gescheiden door er een stuk karton tussen te plaatsen zodat ze elkaar niet kunnen zien. De kweker verwijderd elke dag deze afscheiding zodat de mannen elkaar kunnen zien en hun vinnen wijd uit zetten. Hiermee wordt voorkomen dat de vinnen last krijgen van vinrot en aan elkaar verkleven.

Als je slechts één man in je aquarium houdt, dan kun je dit simuleren door elke dag een spiegeltje voor het aquarium te zetten. De man denkt dan dat hij een andere man ziet en spreid zijn vinnen. Op deze manier hou je de vinnen mooi en de vis gezond.

Karakter

Je kunt van deze Siamese Kempvis geen 2 mannetjes bij elkaar zetten, ander zullen ze elkaar letterlijk doodvechten. Zet 1 mannetje altijd met meerdere vrouwtjes, want als je maar 1 vrouwtje erbij zet wordt ze flink opgejaagd en raakt ze dus erg gestrest als het mannetje wil paren. Het is een sterke territoriumverdediger. Toch is de Kempvis wel geschikt voor in een gezelschapsaquarium, let wel dat je geen Sumatraantjes bij de Betta splendens zet omdat die in de vinnen van de Siamese Kempvis zullen gaan bijten en hem “kaalvreten”.

De temperatuur van de lucht boven het water moet niet teveel afwijken van de temperatuur van het water. Een normale kamertemperatuur is doorgaans wel voldoende maar hou ze niet in een onverwarmde schuur in de winter. Als het temperatuur verschil te groot is kan de vis ziek worden of zelfs doodgaan.  Ze zwemmen in de bovenste en middelste waterlagen.

Hoe oud kan een Betta worden?

Een betta bereikt gemiddeld een leeftijd van zo’n drie jaar. Hou er dan ook rekening mee dat de vissen in het aquarium niet heel oud worden. De vissen in de winkel hebben natuurlijk al wat tijd gehad om te groeien. De mannen zijn doorgaans een jaar oud als ze in de winkel te koop worden aangeboden. De vrouwen zijn dan zo’n zes maanden oud.

Herkomst van de Betta splendens – Siamese Kempvis

Betta splendens is afkomstig uit Azië. Ze komen voor in Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam. Ze bewonen daar de ondiepe poelen en wateren, veelal dicht beplant. Door de zeer warme omgeving in de zomer bevat het water zeer weinig opgelost zuurstof.

Inrichting van het Aquarium

Voor deze vissen is een aquarium nodig van 60 centimeter. Inrichten met dichte beplanting, liefst tot aan het wateropppervlak, ook drijfplanten omdat ze daar hun schuimnesten in bouwen. Met een donkere bodem komen de kleuren van de Siamese Kempvis nog mooier uit. Niet te veel stroming en een gedempte verlichting is aan te raden.

Water

Temperatuur: 20-27 graden Celsius.
PH: 6-7,5
GH: 5-19

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

In het wild jaagt de Betta splendens op kleine ongewervelden, insecten, larven etc. In het aquarium is het geen kieskeurige eter en zal het vrijwel al het voer accepteren wat je hen voorschotelt, zowel levend voer als diepvriesvoer, zoals zwarte muggenlarven, watervlooien, cyclops, artemia ,en droogvoer. Ook groenvoer lusten ze graag. Geef ze in ieder geval afwisselend voer om ze gezond te houden.

Kweek van de Betta splendens – Siamese Kempvis

Het mannetje maakt een schuimnest, dit ziet er uit als een soort luchtbelletjes die aan elkaar gemaakt zijn, dit zit dan tegen een bladrand of een drijfplant aan. Gebruik een kweekbak zonder stroming in het water en voer de ouders eerst goed met zwarte muggenlarven. De temperatuur mag naar 29/30 graden. Het mannetje imponeert het vrouwtje met zijn vinnen en omstrengelt haar onder het nest, na een paar keer zal het vrouwtje eitjes lossen, het mannetje vangt ze op en spuugt ze in het schuimnest. Na de eiafzetting het vrouwtje uitvangen anders wordt ze de dood ingejaagd. Het mannetje verdedigt fel zijn nest. De jongen komen na 1 à 2 dagen uit. De jongen blijven dan nog zo’n 2 dagen in het nest hangen voordat ze vrij gaan zwemmen. Dan wordt het ook tijd om het mannetje uit te vangen, anders worden de jongen alsnog opgegeten.

De jonge Betta splendens kun je opkweken met fijngewreven droogvoer of artemia-naupliën.

Zie ook het artikel: Het houden en kweken van Betta splendens.

Video’s

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Bijgewerkt op 23 augustus 2023 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

splendens

Eerstbeschrijving

Karakter

Sociaal Gedrag

Solitair

Broedgedrag

Schuimnestbouwer

Dieet

Carnivoor

Min. lengte aquarium in cm

60

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

GH minimum

8

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta splendens – Siamese Kempvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *