Betta persephone

Betta persephone is de kleinste, maar ook een van de agressiefste Betta’s. Door zijn grote agressie kan hij slechts paarsgewijs worden gehouden.

()

Betta persephone

Betta persephone kreeg zijn naam uit de Griekse mythologie door zijn natuurlijke leefgewoonten. De godin Persephone werd ontvoerd en werd gedwongen gedeeltelijk in de onderwereld zowel als in de
bovenwereld te leven. Betta persephone leeft in de schaduwen van bomen tussen hun bladafval in zogenaamde turfmoerassen. Tijdens de droge tijd drogen de meeste watertjes waar ze in leven op en zodoende trekt Betta persephone zich terug in de vochtige bladeren laag om de periode tot nieuwe regenval te overbruggen.

Deze soort is in 1986 beschreven door Schaller.

Beschrijving

Betta persephone is de kleinste, maar ook een van de agressiefste Betta’s. Door zijn grote agressie kan hij slechts paarsgewijs worden gehouden. Het aquarium moet dicht worden beplant, waarbij ook een groot aantal drijfplanten niet mag ontbreken. Ze kunnen een totale lengte bereiken van vier centimeter.

Herkomst

Azië; Maleisië. In hun natuurlijke leefomgeving zijn ze ernstig bedreigd. Door de ontbossing verdwijnt het leefgebied van deze soort.

Dieet

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven zoals Artemia. Af en toe kan droogvoer worden gegeven, maar dat mag zeker niet langdurig zijn.

Het Aquarium

Twee paar kunnen al gehouden worden in een aquarium met de afmetingen 60 x 20 x 20. Deze soort is wel uitgesproken agressief en is absoluut niet bang voor grotere soorten. Gezien de natuurlijke leefomstandigheden moet er een donkere omgeving worden gecreëerd door middel van zwart grind, een zwarte achterwand en een gelige tl die weinig licht afgeeft. Om het nog teveel aan licht te dempen kan er Salvinia natans, het vlotvarentje, gebruikt worden aan het oppervlak. Gezien ze het heerlijk vinden om overal tussendoor te scharrelen en er voldoende schuilplaatsen moeten zijn moet de bak dicht beplant zijn.

Door de watersamenstelling die Betta persephone vereist, pH 5, GH 1 – 2 en KH 1 – 2, moet er voor sterke planten gekozen worden zoals Javavarens, grote en kleine Anubias, flinke dotten Javamos en Sumatraans eikenbladvaren. Al deze planten doen het goed in dit water en zelfs de Anubias zullen nieuwe bladeren krijgen. Dit alles geeft het een natuurlijk effect en de Bettas voelen zich er erg prettig.

De temperatuur moet rond de 25°C zijn maar alles tussen de 24° en 27°C is geen probleem. Er moet wel gebruik worden gemaakt van een niet al te snel stromend binnenfilter wat vol zit met aktief turfgranulaat om de bovengenoemde waterwaarden te bereiken en te behouden. Door deze methoden krijgt het water een echte zwartwater kleur. De bak moet goed afgedekt zijn want het zijn echte springers.

Kweek van de Betta persephone

De kweek van de Betta persephone is redelijk eenvoudig. De eieren worden in een schuimnest afgezet en bevrucht. Het nest is relatief klein en onindrukwekkend. Tijdens de voortplanting neemt de agressieviteit wel toe, het is dan ook aan te raden het paar een aparte bak te geven.

Het vrouwtje wordt daarna door het mannetje verjaagd. Er moet dus gezorgd worden voor voldoende ruimte en schuilgelegenheid. Het mannetje verzorgt verder de larven in het nest. Aangezien de jongen niet door de ouders en eventuele eerdere jongen niet als voedsel worden gezien kunnen er in een aquarium meerdere generaties rondzwemmen totdat de jongen volwassen worden.

Auteurs

Jan Bukkems – Aquavisie
Stefan vd Voort – Nederlandse Vereniging voor Labyrintvissen
Gepubliceerd in overleg met het bestuur

Copyright foto’s

Michael Lo
Haji Badaruddin

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum