Betta dimidiata

Betta dimidiata is een bijzondere Betta soort. Ze leven in groepen en kweken gaat beter in een groep. De groep beschermd broedende vissen!

Betta dimidiata

Betta dimidiata is in 1989 beschreven door Roberts. De soortnaam dimidiata betekent gehalveerd. Dit heeft betrekking op de slanke lichaamsbouw. Ze kunnen een totale lengte bereik van zo’n 7 centimeter.

Herkomst

Sanggau gebied – Hulu gebied; Borneo.
Sungai Gentu; Borneo.
Sungai Tekam; Borneo.
Sintang; Kalimantan.
Sungai Mandai Ketchil; Indonesië.
Sungai Seriang; Indonesië.

Houden van Betta dimidiata

Betta dimidiata moet in groepen gehouden worden anders voelen ze zich niet prettig. Daarom moet de bak niet te klein zijn, voor een groep van 6 exemplaren is een dicht beplant aquarium vanaf 80 centimeter in lengte aan te raden.

Wat een hele grote rol speelt bij de optimale verzorging van de Betta is de waterkwaliteit; Betta dimidiata vereist heel schoon water en dat moet ook zo gehouden worden. In het wild komt de soort voor in redelijk zuur en zacht water; pH 5.2 tot 6.5, GH 0 tot 1, KH 0 tot 1, een TDS van 20 met een temperatuur van 27°C. De kleur van het water was lichtbruin. Het is raadzaam om de temperatuur 1° tot 2°C lager te houden.

Omdat Betta dimidiata in groepen gehouden moet worden moeten er genoeg schuilplaatsen gemaakt worden. Het beste kan men dit doen door een goede beplanting met hier en daar wat hout. Betta dimidiata is geen agressieve soort en kan goed worden samengehouden met andere soorten. Het is tevens wel zeer onverstandig om het gezelschap uit erg agressieve soorten te laten bestaan.

Kweek van Betta dimidiata

Ook voor de voortplanting is het uiterst belangrijk om een groep Betta dimidiata te hebben. Juist in een groep plantten ze zich eerder voort dan een paartje alleen. Opvallend is het gedrag van de groep wat bij geen enkele andere Betta voorkomt; de groep beschermd het broedende paar tegen de anderen in het aquarium.

Betta dimidiata is een muilbroeder waarvan het mannetje geschat word tussen de 30 en 40 eieren in de muil te hebben. Het vrouwtje pakt de eieren na iedere omstrengeling en spuugt ze vervolgens naar het mannetje, het kan soms erg lang duren voor dit daadwerkelijk gebeurd. Deze soort broedt ongeveer 10 dagen alvorens de jongen los te laten.

Video

Auteurs

Wendy Büchly en Stefan vd Voort – Nederlandse Vereniging voor Labyrintvissen
Gepubliceerd in overleg met het bestuur

Copyright foto’s

K. Sasaki
E. Naus

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

dimidiata

Eerstbeschrijving

Tyson R. Roberts

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

7

pH minimum

5.0

pH maximum

6.5

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

27

GH minimum

1

GH maximum

5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta dimidiata” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *