Betta coccina

Betta coccina kan het beste in een speciaal aquarium gehouden worden. In een groter aquarium kan een mannetje met meerdere vrouwtjes worden gehouden.

Betta coccina

Betta coccina kan een lengte bereiken van zo’n 6 centimeter. Deze visjes hebben een mooie wijnrode kleur.

Deze soort kan het beste in een speciaalaquarium gehouden worden. In een groter aquarium kan een mannetje met meerdere vrouwtjes worden gehouden. Het zijn heel gevoelige vissen en kunnen erg schuw zijn, vooral als ze in het begin erg moeten wennen, maar ze kunnen ook redelijk agressief zijn. Het komt weleens voor dat de vrouwtjes agressief zijn tegenover de mannetjes, zelfs zo dat een mannetje wordt doodgevochten als deze zich niet voort willen planten.

Herkomst

Johor Maleisië, Pulau Padang Sumatra, Riau Indonesië.

Het aquarium

Voor de Betta coccina is een aquarium nodig van minimaal 60 centimeter. Het aquarium inrichten met dichte beplanting en ook drijfplanten, gebruik kienhout en zorg voor voldoende schuilmogelijkheden. De bodem mag bestaan uit zwart grind en bladstrooisel. De verlichting mag niet te fel zijn, dus liefst gedempte verlichting. Het water filteren over turf, ze zijn in harder water erg gevoelig voor stip, een toevoeging van jodiumvrij zout is aan te bevelen. Regelmatig water verversen.

Water

Temperatuur: 22-26 graden.
PH: 4,5-5,5
GH: 1-2

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Als voedsel kan levend voer of diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggenlarven en artemia.

Kweek van de Betta coccina

De kweek is bij de Betta coccina vrij moeilijk, eerst moet er koppelvorming plaatsvinden, begin met een groepje waarin meer vrouwtjes dan mannetjes zitten, daaruit kunnen het beste 2 koppels worden gehouden, er wordt door het mannetje een schuimnest gebouwd onder een drijvend blad, waarin ze zo´n 20 tot 50 eitjes afzetten, deze worden verzorgd door het mannetje.

Het water moet extreem zacht en zuur zijn. Na 2 dagen komen de eitjes uit, en nog 3 dagen later zwemmen de jongen vrij rond, je kunt ze in de bak laten met alleen het vrouwtje of alleen het mannetje, dan worden ze met rust gelaten. Als de jongen apart gezet worden, is er meer kans op peperstip, dit verschijnt spontaan bij veel Betta soorten. Je kunt de jongen opkweken met fijn stofvoer of artemia-naupliën.

Zie ook het Kweekverslag van de Betta coccina.

Conclusie

De Betta coccina is veel moeilijker te houden dan zijn neef de Betta splendens. Voor de beginnende aquarium liefhebber dus geen aanrader.

 Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Betta coccina van Parostoteles CC BY-SA 4.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

coccina

Herkomst

Landen

,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

4.0

pH maximum

5.5

GH minimum

1

GH maximum

2

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta coccina” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *