Betta chloropharynx

Betta chloropharynx is herkenbaar aan de groene vlekken op de keel. Het zijn muilbroeders die vaste koppels vormen en dus altijd dezelfde partner hebben.

Betta chloropharynx

De soortnaam chloropharynx is afkomstig van de Griekse woorden chloros, groen, en pharynx, keel; als toespeling op de groene vlekken op de keel. De geslachtsnaam Betta is afkomstig van de Maleisische lokale naam ikan betah voor deze soort vissen.

Deze soort behoort tot de Goerami’s ofwel Osphronemidae. Deze familie kent ongeveer 90 soorten die zijn onderverdeeld in 4 onderfamilies en 15 geslachten. Het geslacht Betta behoort tot de onderfamilie Macropodinae ofwel de Paradijsvissen.

Deze soort is in 1994 beschreven door Kottelat en Ng.

Herkomst

Indonesië; Sumatra.

Houden van Betta chloropharynx

In het wild komt Betta chloropharynx voor in poelen die gevuld zijn met bladafval. In Bangka deelt de soort het biotoop met onder andere Betta burdigala en een Parosphromenus soort. In sommige gevallen werd de soort ook aangetroffen met B. schalleri. Het water had een pH tussen de 4.5 en 5.5, een GH tussen de 0 en 1, een KH tussen de 0 en 1, TDS 10 en een temperatuur van 27.1°C. De kleur van het water was bruin. Betta chloropharynx is niet agressief maar het is niet aan te raden om ze samen met natuurlijke biotoopgenoten te houden.

Het beste is een aquarium van rond de 90 cm tot een meter, met een goede beplanting (ook is een vijftal in een 60 cm aquarium uitstekend te houden; zie ‘opmerkingen’). Deze soort komt alleen gehouden het beste tot zijn recht. Er moet ook een rustig stromend filter aanwezig zijn, de verlichting mag niet te fel zijn maar eerder sterk gedimd. Betta chloropharynx is in het bezit van twee lichtgroene stippen onder de kaak, maar deze zijn helaas niet zichtbaar op de foto’s. Deze tekening was medebepalend bij het onderscheid met de andere soorten binnen de Waseri-groep. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 12 centimeter.

Dieet

Goede eters: ze lijken soms net afvalbakken. Alles wat eetbaar is, wordt gulzig naar binnen gewerkt.

Kweek van Betta chloropharynx

(Gebaseerd op de Palambang populatie). Betta chloropharynx is een muilbroeder die erg gemakkelijk te kweken is. Zij zetten af vlak boven de bodem op een rustige, van tevoren uitgekozen open plek die omgeven is door bijvoorbeeld planten. Het vrouwtje verzamelt na elke omstrengeling de eieren en spuugt deze richting het mannetje (het welbekende balspel). De eieren zijn vrij groot, zo’n 3 mm in diameter en wit van kleur. ’Nesten’ van zo’n 130 stuks of meer zijn geen uitzondering. Na het afzetten zou een man van een iedere andere soort een veilige plek zoeken; echter bij de auteur (zie onderaan deze pagina) ging dit anders; de man zwom vrolijk rond tussen alle andere door, ondertussen genietend van zijn dan erg agressieve echtgenote die elke andere vis verjaagt. Dit gedrag blijft zij ook veel langer tonen elke tot nu toe bekende andere soort . De man broedt ongeveer zeventien dagen alvorens de jongen los te laten, die dan zo’n 5 mm groot zijn. Ook hier kunnen de ouderdieren, en zelfs andere exemplaren en de jongen gewoon bij elkaar blijven.

De dan rondzwervende jongen kunnen direct kleine Artemia aan en groeien erg snel. Ze vergrijpen zich al snel aan het voedsel van de ouders; dus oppassen met te groot voer. Een aandachtspunt is het feit dat deze soort zodra de jongen zijn losgelaten vrijwel direct weer afzet, en dit blijft maar doorgaan. Het is dus aan te raden om het koppel na elk nest te scheiden en de man weer op conditie te brengen door middel van voedsel en rust.

Opmerkingen

Deze soort is zeer vredelievend en vecht onderling niet veel; met wat sparren houdt het wel op. Ook kunnen paartjes ‘knuffelen’ waarbij ze zachtjes tegen elkaar aanwrijven; erg interessant. Nog opmerkelijker is dat zij vaste paren vormen en alleen met hun gekozen, dus vaste, partner afzetten. Overplaatsen in een andere bak met een andere echtgenoot/echtgenote kan wel.

Video

Auteur

Stefan vd Voort – Nederlandse Vereniging voor Labyrintvissen
Gepubliceerd met toestemming van het bestuur

Copyright foto’s

Team Borneo

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

chloropharynx

Eerstbeschrijving

Maurice Kottelat, Peter Kee Lin Ng

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

3.5

pH maximum

6.0

GH minimum

0

GH maximum

5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta chloropharynx” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *