Betta channoides

Betta channoides is in 1994 beschreven door Kottelat & Ng. De soortnaam channoides is afgeleid uit het Latijn en betekent lijkend op het geslacht Channa.

Herkomst

Het type exemplaar is afkomstig uit een naamloos zwartwater stroompje wat de Mahakam River binnen gaat, Kalimantan Timur; Borneo. Ze komen verder voor in Kalimantan Timur; Borneo.

Houden van Betta channoides

Betta channoides is nauw verwant met Betta albimarginata. In het wild komt de soort voor in ondiepe stroompjes welke in het bos liggen. Het water is bruin gekleurd en heeft een lage pH, daar houdt Betta channoides zich op tussen het bladafval en plantenwortels van overhangende vegetatie. In tegenstelling tot Betta albimarginata is Betta channoides zeldzaam en word zeer sporadisch in het aquarium aangetroffen. Hierdoor is het moeilijk te zeggen hoe deze prachtige Betta optimaal verzorgt moet worden. Gezien het natuurlijk biotoop doet men er zeer verstandig aan om het aquarium goed te beplanten en donker te houden, de waterstand moet ook niet hoog zijn, een maximum van 30 cm is ruim voldoende. Deze soort verlangt ook geen grote bak, een lengte van 60 tot 80 cm is ideaal voor enkele paartjes. Deze soort kan een totale lengte bereiken van zo’n 5 centimeter.

Voortplanting van Betta channoides

Het betreft hier een muilbroeder, meer is helaas nog niet bekend.

Video

Auteur

Stefan vd Voort – Nederlandse Vereniging van Labyrintvissen

Copyright foto’s

Choy Heng Wah

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

channoides

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Broedgedrag

Herkomst

Landen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta channoides” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *