Betta burdigala

Betta burdigala is een zeldzame verschijning in de hobby. Dit kleine visje wordt slechts 4 centimeter lang. De mannen bouwen een schuimnest.

Betta burdigala

Betta burdigala is in 1994 officieel beschreven dor Kottelat en Ng.

De naam burdigala is gebaseerd op de Latijnse naam voor Bordeaux, een stad in Zuid-West Frankrijk welke bekend staat om zijn lang geconserveerde rode wijnen. De kleur van deze soort is de kleur van oude rode wijn. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 3,5 tot 4 centimeter.

Houden van Betta burdigala

Deze soort komt voor in zogenaamde turfmoerassen die diep in de bossen liggen. Deze biotopen bestaan veelal uit blad- en tak afval en zijn zeer ondiep, soms maar enkele centimeters. De waterwaarden zijn dan ook extreem laag, pH 4.5, GH 0 tot 1, KH 0 tot 1, TDS 10 met een temperatuur van 27.1°C. In de bak is het overigens zeer verstandig om deze 1 á 2 graden lager te houden. De kleur van het water was bruin.

Betta burdigala is een agressieve soort maar het is wel goed mogelijk om meerdere mannetjes in de bak te houden, voor 2 paartjes is een bak met een lengte van 80 cm aan te raden. Deze kleine rode Betta is ook prima samen te houden met bepaalde muilbroeders of bijvoorbeeld Betta persephone. Het is af te raden om Betta burdigala samen te houden met andere kleine rode Bettas in verband met gedrag en de kans op kruisingen, wat niet de bedoeling is.

Het aquarium moet dicht beplant zijn om zodoende voor schuilplaatsen te zorgen. Als bodem is zwart grind prima; Betta burdigala houdt niet van veel licht. Gezien dat feit is het gebruik van drijfplanten, een niet al te felle verlichting en een zwarte achterwand zeer geschikt om een nog meer donkere sfeer te scheppen.

Voortplanting van Betta burdigala

Betta burdigala is een schuimnestbouwer. Het nest word bij voorkeur gebouwd onder een drijvend plantenblad of in een zwart fotohulsje, er word altijd een donkere plek opgezocht. Het mannetje word een stuk agressiever vooraf, tijdens en na de voortplanting.

Het is wel mogelijk dat Betta burdigala zich voortplant in gezelschap en als het aquarium groot en beplant genoeg is hoeft het vrouwtje na de voortplanting niet verwijderd te worden. Het gebeurt vaak dat deze soort 1 tot 2 keer per week voortplant en dat er zodoende nesten met verschillende leeftijden ontstaan. Een ervaring die persoonlijk is waargenomen is dat het mannetje zich meerdere malen met 2 vrouwtjes voortplantte waarbij de vrouwtjes telkens hun beurt afwachtte.

Bij een paartje dat goed aan elkaar gewend is hoeven de jongen niet uitgevangen te worden, Betta burdigala is geen kannibalistische soort. Na enkele dagen zijn de jongen al groot genoeg om micro-wormen en Artemia nauplii te eten.

Video

Auteur

Stefan vd Voort – Nederlandse Vereniging voor Labyrintvissen

Copyright foto’s

Haji Badaruddin
Michael Lo

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

burdigala

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

3.5

Lengte Maximaal

4

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

4.0

pH maximum

6.0

GH minimum
GH maximum

5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta burdigala” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *