Betta brownorum

Mannetjes van de Betta brownorum zijn onderling tamelijk agressief maar in een voldoende groot aquarium met veel schuilplaatsen is het houden van meerdere exemplaren wel mogelijk.

Betta brownorum

Betta brownorum is in 1992 beschreven door Witte en Schmidt. Hij dankt zijn naam van zijn ontdekkers, AAGB leden Allan en Barbara Brown. Het gaat hierbij om meer dan één persoon en daarom voegen we -orum toe aan de naam. De geslachtsnaam Betta is afkomstig van de Maleisische lokale naam ikan betah voor deze soort vissen.

Houden van Betta brownorum.

Betta brownorum komt voor in turfmoerassen die diep verborgen liggen in de bossen. Het water is zeer ondiep, soms maar enkele centimeters of zelfs alleen maar een natte bladeren laag. Doordat de bodem van deze moerassen hoofdzakelijk uit turf en bladeren bestaat is het water zeer zuur en zacht; pH < 5. Veel licht dringt er niet door de waterspiegel doordat de bomen het meeste zonlicht stoppen. Dit resulteert in een afwisselende temperatuur van 22° tot 26°C. In het wild eet Betta brownorum arthropods (Engels), watermijten en overwegend mieren. In het aquarium kan er ander voedsel worden aangeboden in de vorm van Artemia salina, witte en zwarte muggenlarven o.a.

Zoals met elke soort is het natuurlijk het beste om zo goed mogelijk het natuurlijk biotoop na te bootsen. In dit geval zou dat betekenen een aquarium gevuld met bladafval. Deze bladeren rotten echter en maakt dit een minder goede keuze. In plaats daarvan kiezen we liever voor een dicht beplant aquarium met sterke planten die de extreme waterwaarden aankunnen.

Hoeveelheid licht

De hoeveelheid licht is ook belangrijk, een gelige tl is sterk aan te raden daar deze niet zo fel zijn maar toch de bak van genoeg licht voorzien. Bij dan dicht beplanting veranderd het gebied tot enkele centimeters boven de bodem tot een schemerig decor. De planten hebben hier geen last van en Betta brownorum stelt het zeer op prijs. Drijfplanten aan het oppervlak brengen de hoeveelheid licht terug en biedt ook nog eens een ideale plaats om te schuilen of om een nest in te bouwen.

Als bodem is zwart grind uitermate geschikt, evenals een zwarte achterwand. Is dit alles in orde dan zal er zich een prachtige soort laten zien.

Tussen exemplaren van de verschillende locaties zijn redelijke verschillen. De varianten uit Sibu; Sarawak en Batu Arang hebben een kleine blauwe stip terwijl de Matang variant een grote stip heeft op de zij. Hoe dat zit bij de muilbroedende variant uit West Kalimantan is onbekend. Bij de Matang en west Kalimantan varianten hebben beide geslachten de blauwe stip wat onder andere hielp met het onderscheiden van andere soorten van het Betta coccina complex. Dit is geen regel bij de Sibu variant, waar de blauwe stip vaak ontbreekt bij het vrouwtje.

Kweek van de Betta brownorum

Om een goed paar te verkrijgen kan met het beste Betta brownorum met 1 mannetje en meerdere vrouwtjes houden. Als er zich een paartje vormt kan de rest uitgevangen worden. Deze soort is niet erg agressief maar tijdens de periode vooraf de voortplanting kan dit wel degelijk veranderen en resulteren in dat het vrouwtje lichte beschadigingen oploopt.

In een aquarium zoals beschreven zullen ze zich gauw willen voortplanten. Als plek voor een nest voldoen zwarte fotohulsjes aan het oppervlak of de drijfplanten prima. Voor de muilbroedende variant gaat dit natuurlijk niet op. Het mannetje bouwt een relatief klein schuimnest waar hij het vrouwtje niet toelaat. De voortplanting verloopt zoals andere soorten van het Betta coccina complex.

Hoeveel eitjes er precies worden afgezet is niet bekend maar het aantal ligt niet ver uit de buurt van 30. Bij een temperatuur van 24°C komen ze na 36 uur uit en na nog eens 130 uur zwemmen ze al vrij en accepteren voedsel. Je kunt het geslacht van de jonge Betta brownorum na na ongeveer 6 maanden onderscheiden. Ze bereiken een lengte van 40 millimeter na 1 jaar. Snel groeien ze dus niet.

Schuimest van het vrouwtje

Na de voortplanting neemt het vrouwtje het gedrag van het mannetje over, dat wil zeggen dat het vrouwtje agressief word. Als deze agressie niet gericht kan worden tegen andere soorten in de bak dan het mannetje, vormt het vrouwtje een eigen territorium, verdedigd het en bouwt een eigen schuimnest. In dat nest verzorgt ze dan jongen die uit het nest bij het mannetje komen. Dit gedrag wordt niet vaak gemeld maar is zeker niet onbekend. Alle soorten van het Betta coccina complex kennen zorg voor de jongen door beide geslachten. In de bak loopt dit vaak anders door de beperkingen die hun natuurlijke biotopen niet kennen. Kannibalisme komt bij deze soort niet voor en jongere Betta brownorum blijven zelfs in het territorium van de ouders en verdedigen het tegen kleine indringers.

Video

Auteur

Stefan vd Voort – Nederlandse Vereniging voor Labyrintvissen

Copyright foto’s

Michael Lo

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

brownorum

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Herkomst

Landen

,

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

4.5

pH maximum

5.5

GH minimum
GH maximum

4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta brownorum” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *