Benthochromis tricoti

De Benthochromis tricoti is een redelijk grote en gracieuze cichlide waarbij de mannen een lengte kunnen bereiken van zo’n 20 centimeter. De vrouwen blijven aanzienlijk kleiner. Ze komen voor in de open wateren van het meer.

Benthochromis tricoti

De Benthochromis tricoti is een redelijk grote en gracieuze cichlide waarbij de mannen een lengte kunnen bereiken van zo’n 20 centimeter. De vrouwen blijven aanzienlijk kleiner. De mannen hebben een gele keel en blauwe strepen op de flanken. De vrouwen zijn vrij kleurloos.

In het wild vormen ze scholen van 30 tot 100 exemplaren en de grootste populaties komen voor op 100 tot 150 meter diepte. Als deze vissen in het Tanganyika meer gevangen worden kunnen ze dan ook niet zonder meer naar de oppervlakte worden gehaald. Met tussenstops moeten ze gedurende een paar dagen langszaam aan naar boven worden gebracht. Zou je dit niet doen dan sterven ze aan decompressie ziekte.

Biotoop

De Benthochromis tricoti komt in het gehele meer voor. Ze leven in het open water van het Tanganyika meer tot op grote diepten als volwassen. Het broeden gebeurd in opdieper water.

Dieet

In het meer voedt de Benthochromis tricoti zich met plankton en kleine ongewervelden. In het aquarium kun je ze dan ook het beste vleesachtig voer geven zoals krill, mysis, artemia etc.

Het Aquarium

Aangezien de Benthochromis tricoti een scholenvis is, wordt aangeraden minimaal 6 dieren te houden, liefst meer om het interessante gedrag van deze gracieuze vissen te aanschouwen. Door de hoeveelheid dieren en de grootte ervan is deze soort alleen geschikt voor de grotere Tanganyika aquariums (500 liter en meer). Deze rustige cichlide is ook lastig te combineren met al te drukke soorten.

Kweek van de Benthochromis tricoti

In het aquarium zal de vrouw regelmatig eieren in de muil hebben. Echter ze houden de broedzorg meestal niet lang genoeg vol om er jongen uit te krijgen. Ze zetten hun eieren af bovenop een steen, niet op de bodem. De nesten zijn verder erg klein in aantal.

Video

Bronnen

Aquariumpassion.com
Back to Nature Gids voor Tanganyika Cichliden – Ad Konings

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Malawi’s Unlimited (niet meer beschikbaar)
Sue – Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

tricoti

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

16

Lengte Maximaal

20

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Benthochromis tricoti” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *