Beaufortia kweichowensis

Beaufortia kweichowensis is de enige Beaufortia soort die je regelmatig in de aquariumhandel kunt aantreffen. Deze vissen komen voor in het zuiden van China.

()

Beaufortia kweichowensis

De Beaufortia kweichowensis heeft zijn officiële naam gekregen in 1931 bij de eerstbeschrijving door Fang. De geslachtsnaam Beaufortia is een verwijzing naar de Nederlandse ichthyoloog Dr. L.F. de Beaufort.

De soortnaam kan worden opgedeeld in twee stukken “Kweichow” is een andere naam voor de provincie Guizhou in China. Het tweede deel is het Latijnse achtervoegsel “-ensis” wat “die leeft” betekend. Samen betekend dat dus “Die leeft in Kweichow”.

Synoniemen: Gastromyzon leveretti kweichowensis, Beaufortia kweichowensis gracilicauda

Herkomst

Zuiden van China in de provincies Guizhou (=Kweichow), Guangxi en Guangdong. Hier bewoont Beaufortia kweichowensis ondiepe, snelstromende, zuurstofrijke stromen ( boven 300 m asl) met een ondergrond van zand, grotere en kleinere afgeronde stenen, waarop zich een biofilm heeft gevormd.

Lengte

8 – 9 centimeter totale lente (inclusief staart)

Uiterlijk

Beaufortia kweichowensis is aangepast aan het snelstromende water in zijn habitat d.m.v. een afgeplat lichaam en vergrote borst- en buikvinnen. De buikvinnen zijn met elkaar vergroeid. Door deze aanpassingen is het vermogen om te zwemmen in open water gereduceerd, zodat ze meer klimmen en kruipen om zich voort te bewegen. Voor grotere verplaatsingen maken ze soms een glijvlucht, gebruikmakend van de sterke stroming.

Beaufortia kweichowensis heeft een lichte, geelbruine tot grijze basiskleur met daarop een donkerder, onregelmatig patroon van stippen en strepen. De basiskleur kan een stuk donkerder worden wanneer ze op een donkere ondergrond zitten.

Bij mannetjes van Beaufortia kweichowensis maakt de snuit een scherpe hoek met het begin van de borstvinnen, zodat het lijkt dat hij schouders heeft; bij vrouwtjes loopt de snuit geleidelijk over in de borstvinnen, wat een veel ronder geheel geeft. Vrouwtjes zijn ook wat breder gebouwd dan mannetjes.

Vaak zie je de zeer gelijkende, maar wel wat groter wordende  Beaufortia leveretti verward worden met Beaufortia kweichowensis. Beaufortia leveretti onderscheidt zich van Beaufortia kweichowensis door een inkeping in de onderste lip en doordat de buikvinnen de anale opening bijna altijd bedekken. Bij Beaufortia kweichowensis geen inkeping en de anale opening wordt niet bedekt en is dus goed zichtbaar.

Inrichting aquarium

Het is gewenst om het aquarium in te richten met een zandbodem, kleinere en grotere, afgeronde stenen waarop zich een biofilm kan vormen. Een stromingspomp gebruik je om het water goed in beweging te krijgen, zodat de opname van zuurstof wordt bevorderd en de vissen hun natuurlijke bewegingen kunnen uitvoeren. Bij erg warm weer kun je er eventueel nog een luchtpomp met bruissteen bijplaatsen.

Waterplanten komen niet voor in de habitat van Beaufortia kweichowensis, maar wanneer je hier wel voor wilt kiezen, neem dan de wat “hardere” planten zoals Anubias spp., Lagenandra spp., Bolbitis spp en eventueel Cryptocoryne spp.

Waterwaarden

Temperatuur   18 – 24 C
pH                  6,5 – 8
GH                  2 – 12

Dieet

Beaufortia kweichowensis graast de afgeronde stenen af waarop zich algen met daartussenin micro organismen bevinden. Niet alle algen staan op het menu; de voorkeur gaat uit naar diatomeeën en zachte groene algen. Algen tabletjes met Spirulina kunnen ook worden gegeven en af en toe wat diepvries voer en levend voer zullen ook worden gegeten. Let wel op dat je niet teveel dierlijk voer geeft. Beaufortia spp. zijn hoofdzakelijk herbivoor en een teveel aan dierlijke eiwitten kan problemen geven met het darmstelsel.

Karakter

Beaufortia kweichowensis zijn over het algemeen vredelievende vissen waarbij de mannetjes wat brutaler zijn dan de vrouwtjes. Er kunnen soms wat territoriale gevechten ontstaan om een favoriete plek, maar veel heeft het niet om het lijf. Zorg wel voor een groep van minstens 6 exemplaren, omdat ze anders wat teruggetrokken kunnen zijn. Exemplaren die alleen of in een (te) kleine groep gehouden worden, kunnen zich vaak goed verschuilen achter of onder stenen zonder dat je ze te zien krijgt.

Kweek

Er zijn tot op heden nog geen kweekresultaten bekend van Beaufortia kweichowensis in het aquarium. Over de voorplanting in hun habitat is ook erg weinig bekend, alleen dat erg jonge vissen (<15 mm) gevonden kunnen worden op plaatsen waar het wat minder snel stroomt. Er wordt aangenomen dat Beaufortia spp. vrijleggers zijn en dat de eitjes zich ontwikkelen op plaatsen waar de stroming hen gebracht heeft.

Auteur

Kajsa12

Copyright foto’s

J. de Lange
Martin Thoene – Loaches.com

Referenties

Aquariophil.org
Seriouslyfish.com

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Eerstbeschrijving