Baryancistrus beggini – L239

Baryancistrus beggini – L239 bereikt een totale lengte van zo’n 12  tot 15 centimeter. Ze worden ook wel Blue Panaque genoemd maar zijn dus geen Panaque’s.

Baryancistrus beggini – L239

Baryancistrus beggini is in 2009 officieel beschreven door Lujan, Arce en Armbruster.

In de handel werden ze voor de officiële beschrijving ook wel Blue Panaque genoemd. Zoals je uit de geslachtsnaam wel kunt afleiden, is het geen Panaque. De aanduiding L239 zou eigenlijk niet meer gebruikt moeten worden. Deze vervalt bij het officieel beschrijven. Veel winkels en liefhebbers blijven echter de makkelijke, korte L-nummer aanduiding.

Beschrijving

Baryancistrus beggini is geschikt voor een gezelschapsaquarium maar kan erg agressief zijn tegen andere harnasmeervallen, andere Blue Fins in het bijzonder. Deze soort is namelijk redelijk territoriaal: het vinden en behouden van grotten, geschikt voor het bouwen van een nest, is meestal de steen des aanstoots. Meer dan één Blue Fin ‘Panaque’ in een krap aquarium kan resulteren in verwonding of zelfs de dood van een of meer vissen. In een ruime bak met veel decoratie kunnen ze wel degelijk samen samen gehouden worden.

Het minimale aquarium-formaat voor een enkele vis is 80x30x30 centimeter. Voor een groepje van 3-4 vissen is minimaal een rijkelijk gedecoreerd aquarium van 120x40x40 centimeter vereist.

Maximale lengte

Ze worden maximaal zo’n 12 tot 15 centimeter lang.

Waterwaardes

Temperatuur: 25 – 30°C

pH: 5.5 – 7.5

Herkomst

Zuid Amerika: Bovenloop van de Rio Orinoco, Amazonas, Venezuela en Colombia.

Dieet

Gezien de grote zuigbek, bezet met vele zeer kleine tanden, is deze soort een zogenaamde “Aufwuchs”-eter. Aufwuchs is de organische laag, deels plantaardig, deels bestaande uit kleine organismen (schaaldiertjes, zoetwater-sponzen, kleine insecten, insecten-eieren en -larven, en plankton), die zich op onder water staande oppervlakken vormt, en welke door deze harnasmeerval wordt afgegraasd.

Eenmaal geacclimatiseerd is de Blue Fin ‘Panaque’ overigens verder weinig kieskeurig, en zal hij zich in de meeste gevallen zowel vleesvoer (garnalen, krill, mosselen, muggenlarven, bloedwormen) als plantaardig voer (geblancheerde groenten, tabletten, algen, en, tot verdriet van veel aquarianen, ook aquarium-planten) voeden.

Het Aquarium

Deze opvallend gekleurde meerval geeft de voorkeur aan een gedimd aquarium met veel schuilplaatsen, in de vorm van planten, kienhout, rotsen en/of kunstmatige grotten. Om meerdere exemplaren van deze soort te houden, of om deze soort samen met andere bodembewoners te houden, is een aquarium van 120×50 centimeter benodigd, aangezien de soort vrij territoriaal kan zijn. Bij een gebrek aan geschikte schuilplaatsen of te weinig ruimte kan de Blue Fin ‘Panaque’ zich vrij agressief tegenover andere bodembewoners gedragen. Indien het de enige bodembewoner in het aquarium is, is een aquarium van 100x40cm. ruim voldoende. Jonge exemplaren kunnen probleemloos tijdelijk in kleinere aquaria gehouden worden, zolang er maar voldoende schuilplaatsen aanwezig zijn.

Deze soort doet het het beste in zacht, licht zuur tot neutraal water, rijkelijk voorzien van zuurstof en met veel stroming. Een sterk filter is belangrijk, aangezien deze vis door zijn nauwelijks te stillen honger veel afvalstoffen produceert.

Opmerkingen

De Blue Fin ‘Panaque’ staat bekend als een moeilijk te acclimatiseren meerval. Veel van deze vissen komen gedurende de eerste maand in gevangenschap voortijdig aan hun einde vanwege stress en ondervoeding. Een ander probleem van recentelijk geïmporteerde exemplaren is de aantasting van de bacteriële darmflora. Deze is verstoord geraakt door transport. Het gevolg hiervan is spijsverteringsproblemen en een sterk verminderde opname van extreem belangrijke voedingsstoffen. Juist gedurende de eerste weken is dit zeer belangrijk.

In de handel aangeboden vissen moeten minimaal een aantal weken aantoonbaar in quarantaine hebben gezeten bij de importeur/handelaar. Dit om redelijke overlevingskansen te kunnen garanderen. Van vissen met ingevallen ogen en buik kan niet worden gegarandeerd dat ze overleven. In de regel sterven ze binnen een paar weken. Bespaart u zich daarom een hoop frustraties. Bekijk de vis voor de aankoop goed om teleurstelling te voorkomen.

Eenmaal thuis is het ten zeerste aan te raden de vis nogmaals gedurende een aantal weken in een quarantaine-aquarium te houden. Hierdoor kan het dier rustig wennen aan een leven in gevangenschap en de locale waterwaarden. Ook moet gedurende deze periode bekeken worden of de Baryancistrus beggini goed eet. In het aquarium moeten dan – afhankelijk van het geboden voedsel – rood tot donkerbruin gekleurde dunne, solide slierten ontlasting terug te vinden zijn. Deze worden door hobbyisten ook wel spaghetti’s genoemd. Het is een teken dat het dier het voedsel eet. Daarnaast kan zo bepaald worden welke soorten voedsel wel en welke niet aangenomen worden. Eet de vis eenmaal goed, is hij actief en alert, en ziet er gezond uit (goede kleuring, bolle buik, licht uitpuilende, heldere ogen), dan kan hij worden overgeplaatst naar een groter aquarium.

Aanvullende informatie

Ondanks zijn misleidende handelsnaam, maakt de Blue Fin ‘Panaque’ geen deel uit van het geslacht Panaque. Deze soort heeft wat betreft uiterlijk, gedrag en dieet weinig tot niets gemeen met deze grote, hout-etende Harnasmeervallen. De vraag tot welk geslacht deze soort wel toebehoort werd in 2009 geklaard, toen ichtyologen Lujan, Arce & Armbruster deze soort wetenschappelijk beschreven als Baryancistrus beggini. Maar het laatste woord schijnt hierover nog niet gesproken, aangezien niet iedereen overtuigd lijkt dat de Blue Fin ‘Panaque’ daadwerkelijk tot dat geslacht behoort.

Video

Auteurs

Jonas Hansel – Piranha-info.com
John de Lange

Copyright foto’s

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Bijgewerkt op 12 december 2022 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

beggini

Nederlandse Namen

Blue Panaque

Eerstbeschrijving

, ,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Ecosysteem

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

5.5

pH maximum

7.5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Baryancistrus beggini – L239” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *