Barbodes semifasciolatus – Brokaatbarbeel “Schuberti”

De Barbodes semifasciolatus of Brokaatbarbeel heeft een goudgele kleur met groenzwarte vlekjes. De wilde vorm van dit visje komt uit Azië en is bijna nergens meer te verkrijgen.

Barbodes semifasciolatus – Brokaatbarbeel “Schuberti”

Barbodes semifasciolatus kan een totale lengte bereiken van zo’n 10 cm. Deze vis heeft een goudgele kleur met groenzwarte vlekjes. De vrouwtjes zijn iets groter en hebben een wat dikkere buik, de mannetjes blijven slanker. De wilde vorm van dit visje komt uit Azië en is bijna nergens meer te verkrijgen, deze kweekvorm is daarom erg populair geworden. In het Nederlands worden ze ook wel Brokaatbarbeel of Goudbarbeel genoemd.

Synoniemen: Puntius semifasciolatus, Barbus semifasciolatus, Capoeta semifasciolata, Puntius semifasciolata, Barbus aureus, Barbus hainani. 

Herkomst

Deze goudkleurige kweekvorm komt niet in de natuur voor, de stamvorm Messingbarbeel komt uit Zuid Oost-China.

Inrichting

Voor de Goudbarbeel is een aquarium nodig van 1 meter. Het mag een lichte, deels dichtbeplante bak zijn, met een donkere zachte bodem waar ze lekker in kunnen “grondelen”. Zorg ook voor voldoende zwemruimte. Het aquarium mag best op een lichte plaats staan. Ze houden ook van wat stroming, houdt het water rond de 23 graden, dan voelen ze zich het best. Regelmatig water verversen want schoon water wordt wel op prijs gesteld door deze vissen.

Voeding

Het zijn alleseters, rode, witte, zwarte muggenlarven, watervlooien, cyclops, artemia en droogvoer, ook groenvoer lusten ze graag, zolang je maar voor voldoende afwisseling zorgt.

Karakter

De Brokaatbarbeel is een makkelijke, levendige scholenvis geschikt voor in een gezelschapsbak. Je kunt al een schooltje vanaf 6 stuks in het aquarium houden. Ze zwemmen in de onderste en middelste waterlagen.

Kweek van de Brokaatbarbeel

De kweek van de Brokaatbarbeel is vrij eenvoudig. Het zijn vrijleggers zoals de meeste Karperachtigen. Gebruik een kweekbak met fijnbladige planten zoals Javamos, ze zullen tot wel 300 eitjes afzetten. De temperatuur mag iets hoger naar 25/26 graden. De ouders na de eiafzetting weer uitvangen om te voorkomen dat ze eitjes opeten.

Na 1 à 2 dagen komen de jongen uit en kun je ze opkweken met artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Tamara Beets
Hung You Chen

Bijgewerkt op 3 oktober 2021 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

semifasciolatus

Synoniemen

Barbus aureus, Barbus hainani, Barbus semifasciolatus, Capoeta semifasciolata, Puntius semifasciolata, Puntius semifasciolatus

Nederlandse Namen

Brokaatbarbeel, Goudbarbeel

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

3

GH maximum

6

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Barbodes semifasciolatus – Brokaatbarbeel “Schuberti”” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *