Barbodes aurotaeniatus

Barbodes aurotaeniatus wordt zo’n 6-6,5 cm groot. Hoewel niemand deze soort zal uitzoeken voor hun kleurenpracht zijn de met hun goudgetinte schubben en donkere vlekken die net geen dwarsstreep vormen toch aantrekkelijk

Barbodes aurotaeniatus

Niemand zal Barbodes aurotaeniatus uitzoeken voor hun kleurenpracht. Toch is deze soort met hun zilveren, en goudgetinte schubben hun 5 dwarsgeplaatste vlekken die maar geen streep willen vormen aantrekkelijk. Barbodes aurotaeniatus wordt 6 tot 6,5 cm lang.

Synoniem: Puntius aurotaeniatus

Herkomst

De midden en benedenstroom van de Mekong in Laos, Vietnam, Cambodia en Thailand

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 60 centimeter. Er worden weinig eisen gesteld aan de aquarium-inrichting. Veel beplante stukken en schaduw zijn aan te raden, net als plekken met gedimd licht.

Water

Temperatuur: 18-26 graden

PH: 6-7,5

Voeding

Deze vissen lusten zowel, zwarte, rode als witte muggenlarven, watervlooien, cyclops en artemia. Ook af en toe kleine stukjes groenvoer en droogvoer mag gegeven worden, dus zowat alle kleine voersoorten.  Desmopuntius johorensis is een echte alleseters maar ze hebben de voorkeur voor klein levend voer.

Karakter

Barbodes aurotaeniatusis een scholenvis die minimaal met 6-8 stuks gehouden moet worden. Ze zwemmen in de onderste en middelste waterlagen.

Kweek van de Barbodes aurotaeniatus

Vrijlegger, zonder broedzorg. De kweek van  Barbodes aurotaeniatusis is niet zo makkelijk, hiervoor is een kweekkoppel nodig in een aparte kweekbak. Zorg dat het koppel goed doorvoed is. De kweekbak inrichten met fijnbladerige planten zoals Javamos en Cabomba. Het water moet heel zacht en zuur zijn, dus over turf filteren, de temperatuur mag langzaam een paar graden hoger gezet worden naar 27-28 graden. Na de ei afzetting de ouders uitvangen om te voorkomen dat de eitjes opgegeten worden. De jongen opkweken met artemia, watervlooien, cyclops en stofvoer, voer ze meerdere malen per dag kleine beetjes, dit bevordert de groei van de jongen. Regelmatig een deel water verversen.

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Bijgewerkt op 27 april 2019 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

aurotaeniatus

Herkomst

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

6.5

Temperatuur minimaal

18

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

4

GH maximum

10

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Barbodes aurotaeniatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *