Badis badis
Deze sobere vis heeft een oranje tot bruin uiterlijk. De vinnen zijn felblauw en over de rugvin loopt een oranje streep. Aan het begin van de rugvin is een zwarte vlek zichtbaar. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is makkelijk te zien. De mannetjes bezitten blauwe vinnen terwijl de vrouwtjes bruine vinnen hebben. Vrouwtjes hebben wel een oranje streep in de rugvin en soms zelfs wat blauw in de vinnen maar zeker niet zo prominent aanwezig als bij de mannetjes. Daarnaast zijn de vrouwtjes vaak kleiner.
Synoniemen: Labrus badis, Labrus fasciata, Cychla fasciata, Badis buchanani.
Herkomst
De Badis badis is alleen in India te vinden.
Het Aquarium
Voor de Badis badis moet het aquarium goed beplant zijn en moeten er genoeg schuilplaatsen aanwezig zijn. Dit kan gedaan worden door naast planten ook hout en stenen te gebruiken. Als bodembedekking wordt zand zeer aangeraden. Deze vissen willen graag in het zand kunnen graven.
Water
Temperatuur: 23-26° Ph: 7-8 GH: 5-8
Dieet
Droog- levend- en diepvriesvoer.
Karakter
Deze vredelievende vissen zijn erg rustig. Badis badis zullen niet snel andere vissen lastig vallen en zijn zelfs vrij schuw. Houd ze daarom niet met te drukke, grote vissen. Dan zullen ze geen kans krijgen om te eten. Onderling zal er ook geen grote kans op problemen zijn als er niet te veel soortgenoten in 1 bak worden gehouden. De vissen richten namelijk een klein territorium in. Bij een wat kleiner aquarium is het dan ook aan te raden om maar 1 koppel of harem te nemen.
Kweek van de Badis badis
De Badis badis zijn niet erg moeilijk om te kweken. Als het aquarium goed is ingericht en de ouderdieren voldoende levend en diepvriesvoer hebben gekregen dan zullen ze vanzelf overgaan tot kweken. De eitjes worden afgezet in een hol en zullen door het mannetje worden bewaakt. Na 3 dagen zullen de eitjes uitkomen. De jongen zullen worden bewaakt tot ze groot genoeg zijn om zelf vrij te zwemmen.
Het resultaat van de kweek kan worden vergroot door de ouderdieren te laten kweken in een speciaal hiervoor ingerichte kweekbak. Hier hebben de jongen minder kans om te worden opgegeten en dan zullen er meer visjes in leven blijven. Hier geld wel, dat nadat de jongen vrij zwemmen de ouderdieren moeten worden uitgevangen.
Video
Auteur
Rick
Copyright foto’s
Henri Frietema
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.