Bacopa caroliniana – Waterhyssop

De Bacopa caroliniana is een aquariumplant die al vele jaren wordt gebruikt. Afgezien van veel licht, stelt hij verder weinig eisen.

Bacopa caroliniana

Bacopa coroliniana is officieel beschreven door Walter. Dit plantje wordt al heel lang gebruikt als aquariumplant. Ze worden ook wel Waterhyssop genoemd, hoewel deze naam ook gebruikt wordt voor Bacopa monnieri.

Beschrijving

Dit is een stengelplant die dikke, vetplant-achtige bladeren maakt. De bladeren staan paarsgewijs tegenover elkaar aan de stengel. Onder water kan de stengel uitgroeien van 10 tot 30 centimeter lengte. De breedte van een stengel met bladeren blijft beperkt tot zo’n 3 a 5 centimeter maar met wat zijscheuten wordt hij natuurlijk wel breder.

De bladeren zijn lichtgroen. Bacopa coroliniana groeit het best onder redelijk veel verlichting met plantenvoeding en Co2. Ook zonder plantenvoeding en Co2 is deze plant goed te houden maar dan groeit hij wat minder snel. De kleur van de bladeren geeft aan welke voedingstoffen er tekort zijn. Als de bladeren wat lichtbruin worden, is er een tekort aan nitraat. Fosfaat tekort uit zich door het roze kleuren van de bladeren.

Door de vrij langzame groei van de plant heeft hij weinig onderhoud nodig.

Vijver

Wanneer Waterhyssop langs een vijverrand wordt geplaatst kan hij boven water bloemen dragen. De bloemen van deze plant zijn licht paars tot blauw van kleur. De bloemen trekken in de zomer vlinders aan. Ze houden van wat zure tot neutrale grond wat permanent vochtig is. Plaats ze bij voorkeur op een plek waar ze regelmatig zon te zien krijgen. In de volle zon kunnen de bladeren wat meer rood gaan vertonen.

In de winter blijft het blad groen. Het is echter geen winterharde plant. Als je ook na de winter van deze plant wil genieten kun je hem opslaan op een lichte, vorstvrije plek.

Biotoop

Dit plantje is afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten. Het groeit als een kruid langs de waterkant. Het kan zowel onderwater, deels onderwater en bovenwater als bovenwater worden gebruikt. Het is dan ook een ideaal plantje om ook langs de vijverrand te plaatsen.

Het aquarium

Net als de meeste stengel planten ziet de Bacopa caroliniana er het decoratiefst uit wanneer ze geplant worden in kleine groepjes. In een kleiner aquarium komen ze het best tot hun recht in de middenzone. Houdt je ze in een groot aquarium, dan zou je kunnen overwegen om ze wat korter te houden en op de voorgrond neer te zetten.

Het is een makkelijk te houden plant. Houdt de temperatuur tussen de 15 en 28 graden en een pH van 5.0 tot 8.0. Zolang Waterhyssop voldoende licht krijgt, groeit het wel. Het plantje zou zelfs groeien in licht brak water!

Vermeerderen

Je kunt deze plant eenvoudig vermeerderen door de toppen of zijscheuten af te knippen en deze terug te plaatsen in het substraat. Als je de oorspronkelijke stengel laat staan, groeien hier vanzelf nieuwe scheuten uit vandaan.

Bijzonderheden

Wanneer je de bladeren van Bacopa caroliniana kneust, ruiken ze een beetje naar citroen. De bladeren zijn overigens eetbaar en worden in het buitenland, soms als garnering gebruikt. Vroeger werden de bladeren gebruikt om een medicijn te maken die ademhalingsproblemen zou oplossen zoals vastzittende hoest en kortademigheid.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Tropica.com
EleanorCC BY-NC 2.0

Bronnen

Tropica.com
Nparks.gov.sg

Bijgewerkt op 3 oktober 2021 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

caroliniana

Synoniemen

Bacopa amplexicaulis, Herpestes amplexicaulis, Herpestes caroliniana, Obolaria caroliniana

Herkomst

Zone

Verzorging

makkelijk

Hoogte minimaal

10

Hoogte maximaal

30

Temperatuur minimaal

15

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.0

pH maximum

8.0

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Bacopa caroliniana – Waterhyssop” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *