Azurina cyanea – Zwaluwstaart Juffertje

Azurina cyanea of het Zwaluwstaart Juffertje is een echte scholenvis. Zorg ervoor dat je ze ofwel solitair of in een school van minimaal zes houdt.

Azurina cyanea – Zwaluwstaart Juffertje

Het Zwaluwstaart Juffertje of Azurina cyanea zijn leden van de familie Pomacentridae. Ze maken deel uit van een groep vissen die gezamenlijk Juffers worden genoemd. Deze soort is endemisch voor de West-Atlantische Oceaan, het Caribisch gebied en de Golf van Mexico. Het Zwalustaart Juffertje is een kustvis die diepten van drie tot zestig meter bewoont.

Ze hebben lange tijd Chromis cyanea geheten en zijn sinds 2021 ingedeeld in het Azurina geslacht.

Beschrijving

Dit zijn een kleine ovale vissen met een karakteristieke lange, v-vormige gevorkte staart. Hun lichamen zijn solide, briljant blauw met uitzondering van markeringen langs de buitenranden van hun rugvinnen. De schaduw van deze markeringen varieert van bleek tot donker, afhankelijk van de stemming van de vis. Beide geslachten en jongeren hebben hetzelfde kleurenpalet. De visfamilie waartoe het Zwaluwstaart Juffertje behoort, heeft een gemiddelde levensverwachting van 12-15 jaar.

Het Aquarium

Azurina’s zijn een sterke, zeer actieve vissen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor de beginnende zoutwater aquarian. Ze worden vaak gebruikt als testvis door aquarianen die voor het eerst een nieuw aquarium in laten draaien. Ze testen de waterkwaliteit op dezelfde manier als kanaries werden gebruikt om de luchtkwaliteit te testen in ondergrondse mijnbouwactiviteiten rond de eeuwwisseling. Hun overleving en voortdurende levendigheid geeft aan dat meer exotische en dure soorten nu kunnen worden toegevoegd aan het nieuw opgerichte ecosysteem.

Deze soort is gelabeld als “rif veilig” en kan samen worden gehouden met andere bewoners die typisch zijn voor tropische mariene riffen. Ze worden beschouwd als niet-agressief tegenover andere soorten. Ruzies binnen dezelfde soort zijn een heel andere zaak. De algemene consensus is dat ze op twee manieren aan een aquarium kunnen worden toegevoegd. U kunt één lid van de soort houden. Of je aquarium kan een thuis worden voor een gemeenschap van maar liefst zes exemplaren. Het schoolinstinct lijkt de overhand te hebben in grotere groepen. In kleinere groepen is het bekend dat deze vissen het zwakste lid van de groep lastig vallen totdat deze dood is. Dit patroon gaat door totdat er maar één overlevende is. Als ze in een school worden gehouden, hebben ze een aquarium nodig van minimaal 400 liter voor voldoende zwemruimte. In het aquarium zwemmen ze veelal aan de oppervlakte.

Dieet

Azurina’s zijn omnivoren. In de natuur komen ze bij zonsopgang uit hun schuilplaats en stijgen op naar het oppervlak om zich te voeden met plankton. Paaien vindt ook plaats tijdens daglichturen. In de schemering zoekt de vis beschutting voor de avond. Door ze verschillende soorten voedsel te geven, kunnen ze hun kleur en spontaniteit behouden. Normaal gesproken eten ze gewoon mee van droogvoer, diepvries en levendvoer. In het aquarium eten ze soms algen.

Kweken met Chromis cyanea – Zwaluwstaart Juffertje

Informatie over onderscheiden van de geslachten is niet direct beschikbaar, behalve algemene verklaringen waarin wordt verklaard dat het niet eenvoudig is. Het is echter bekend dat ze in gevangenschap gekweekt kunnen worden. Het onderhouden van een school met een dieet bestaande uit levend voedsel zal helpen om de paaicyclus op gang te brengen. Het mannetje zal een nest in het zand bouwen voorafgaand aan het afzetten. Hij zal dan paren met verschillende vrouwtjes. Eieren worden verzameld in het nest waar het mannetje de wacht over hen zal houden totdat ze uitkomen.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums (website opgeheven)

Copyright foto’s

Kevin Bryant
zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

cyanea

Synoniemen

Chromis cyanea, Furcaria cyanea

Nederlandse Namen

Zwaluwstaart Juffertje

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

400

Ecosysteem

, , , , , ,

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Azurina cyanea – Zwaluwstaart Juffertje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *