Azolla cristata – Kleine Kroosvaren

De Azolla cristata of Kleine kroosvaren is een klein drijfvaren met hele kleine blaadjes. Ze kunnen een dikke laag op het water vormen.

Azolla cristata – Kleine Kroosvaren

Azolla cristata is beschreven door Kaulfuss. Voorheen was deze soort bekend als Azolla caroliniana. In 2004 is het geslacht opnieuw onderzocht en daarbij bleek dat het type exemplaar van dit plantje eigenlijk Azolla filiculoides betrof. Daarmee werd de soortnaam direct ongeldig en moest er een nieuwe naam komen voor deze soort. In het Nederlands wordt het ook wel het Kleine Kroosvaren genoemd.

Beschrijving

Deze zeer kleine drijfvaren heeft erg kleine schubvormige bladeren met tweecellige haren (trichoom) erop. Azolla cristata is heel moeilijk van Azolla filiculoides te onderscheiden. Deze ziet er exact hetzelfde uit maar heeft  eencellige haren. Deze haren geven het plantje een fluwelen glans. Het zorgt er ook voor dat het stikstof kan vasthouden. Dit gebeurt in symbiose met Cyanobacteriën.

"<yoastmark

Bij veel licht vormen zich soms roodachtige bladeren. Ook in de natuur gebeurt dit. Bij veel licht maar ook in de winter.

De belichtingsduur mag niet minder dan 12 uren bedragen. Het Kleine Kroosvaren groeit het best bij een temperatuur van 25 tot 30 graden. Let op! Net als Kroos groeit het Kleine Kroosvaren erg snel. Eenmaal in het aquarium is het lastig weer te verwijderen. Net als Kroos neemt het wel heel snel de voeding op uit het water. In kweekaquariums waar je geen algen wil hebben is dit plantje zeer goed toepasbaar.

Herkomst

Noord- midden- en Zuid-Amerika. Ze komen voor vanaf het zuiden van Ontaria tot aan het noorden van Argentinië en Uruguay.

Vermeerdering van Azolla cristata

Het Kleine Kroosvaren vermeerderd zich door uitlopers. Aan de uitloper ontwikeld zich een tweebladig jong plantje. Zodra het plantje wat groter wordt een meer bladeren krijgt laat hij zichzelf los van de moederplant.

Video

Auteurs

Aquaplantsonline
John de Lange

Copyright foto’s

Aquaplantsonline
Ingrid Taylar – CC BY 2.0
Jon. D. AndersonCC BY-NC-ND 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

cristata

Synoniemen

Azolla bonariensis, Azolla densa, Azolla mexicana, Azolla microphylla, Azolla portoricensis, Salvinia azolla

Nederlandse Namen

Kleine Kroosvaren

Eerstbeschrijving

Georg Friedrich Kaulfuss

Verzorging

Zone

Herkomst

Temperatuur minimaal

15

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

Hoogte minimaal

1

Hoogte maximaal

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Azolla cristata – Kleine Kroosvaren” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *