Auriglobus modestus

Auriglobus modestus kan een totale lengte bereiken van zo’n 12 centimeter. Het is een soort die moeilijk te houden is in het aquarium.

Auriglobus modestus

Auriglobus modestus is in 1850 beschreven door Bleeker. De geslachtsnaam Auriglobus is op te breken in twee Latijnse woorden. “Aurum” betekent “goud”, een verwijzing naar de gouden of goud/groene kleur van de bovenkant van de meeste soorten binnen dit geslacht. “Globus” betekent  “bol” of “wereldbol”, vermoedelijk een verwijzing naar de ronde vorm van de kogelvis als hij zich heeft opgeblazen.

Beschrijving

Deze kogelvis kan zo’n 12 centimeter lang worden (totale lengte). De bovenkant van Auriglobus modestus is goud/groenig van kleur. De buikzijde is wit. Het verschil tussen man en vrouw is niet te zien.

Je kunt Auriglobus modestus eenvoudig verwarren met Auriglobus silus een soort die er erg op lijkt. Het verschil is te zien aan de staartwortel. De staartwortel van Auriglobus modestus is korter en dunner.

Zoals alle kogelvissen zuigt Auriglobus modestus zich vol water als hij bedreigt wordt. De vis wordt dan groter en veel ronder dan normaal. Dit is een van de manieren om vijanden af te schrikken.

Dieet

In het wild voedt Auriglobus modestus zich met insecten, garnaaltjes, zaden. In mindere mate voeden ze zich met vis, vinnen en schubben.

In het aquarium kun je Auriglobus modestus voeden met slakken, garnalen, kokkels, mosselen en andere schaaldieren. Het dieet moet voldoende hard zijn zodat hun tanden wat slijten. Deze blijven namelijk groeien. Als ze alleen zacht voer krijgen dan groeien de tanden harder dan ze slijten. Als dit te lang duurt kan de vis uiteindelijk niet meer eten.

Herkomst

Je kunt Auriglobus modestus vinden in onder andere het stroomgebied van de Mekong. Ze komen voor in Laos, Maleisië, Thailand, Vietnam en Indonesië.

Het aquarium

Deze soort is moeilijk om te houden in het aquarium. Ze worden het best solitair gehouden.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Nonn – CC BY-NC-SA 3.0.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

modestus

Synoniemen

Chonerhinos africanus, Chonerhinos modestus, Tetraodon modestus

Eerstbeschrijving

Pieter Bleeker

Herkomst

Ecosysteem

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Auriglobus modestus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *