Aulonocranus dewindti

De Aulonocranus dewindti kun je in het aquarium het beste houden als hoofdbewoner en daar het hele bestand omheen bouwen.

Aulonocranus dewindti

Boulenger heeft al in 1899 de naam Aulonocranus dewindti gegeven. Aulonocranus bestaat uit 2 griekse woorden aulos = fluit en kranion = schedel. Het is ook de enige in het geslacht Aulonocranus.

Beschrijving

Net als bij veel andere soorten zijn de vrouwelijke Aulonocranus dewindti vrouwen een saai zilverkleurig. De mannen hebben blauwfluoriserende horizontale strepen op een gele ondergrond. De buik- en rugvinnen zijn doorgaans geel gekleurd, de anaal- borst en staarvin zijn donker van kleur.

De mannen kunnen in het wild een maximale lengte bereiken van zo’n 12 centimeter maar in het aquarium blijven ze doorgaans wat kleiner tot zo’n 12 centimeter. De vrouwen zijn iets kleiner dan de mannen en bereiken een maximale lengte van zo’n 10 centimeter.

Biotoop

De Aulonocranus dewindti kun je in vrijwel het gehele Tanganyika meer vinden, behalve in het noorden van Burundi. De vissen leven daar in de overgangsgebieden van zand naar rotsen in relatief ondiep water van 1 tot 10 meter. Ze komen verder ook voor in de rivieren de Rusisi en Lukuga

Dieet

In het wild eten ze vooral kleine kreeftachtigen. In het aquarium kun je ze voeren met vleesachtig voer als artemia, krill, fijn gehakte garnalen, mysis, cyclops, watervlooien etc. Ze nemen eigenlijk alle soorten voer wel aan. Belangrijk is om afwisselend te voeren om ze goed gezond te houden.

Het Aquarium

Om deze soort goed tot zijn recht te laten komen kun je hem beter houden als hoofdbewoner. Richt het aquarium in naar de wensen van de Aulonocranus dewindti door ze een paar grote rotspartijen te bieden met daaronder een dikke laag zand. Wissel dit eventueel af met wat grof zand en kiezelstenen, net zoals je op de plekken kunt vinden waar ze hun nesten bouwen. In een aquarium vanaf zo’n 150 centimeter kun je 1 man samenhouden met een groepje vrouwen. Pas vanaf ruim 200 centimeter zou ik overwegen om een tweede man toe te voegen mits er voldoende vrouwen voorhanden zijn.

Om de Aulonocranus dewindti gezond te houden is het echt noodzakelijk om de waterkwaliteit goed in de gaten te houden en regelmatig water te verversen. Zorg ook voor voldoende zuurstof in het water door voldoende waterbeweging en bijvoorbeeld gebruik te maken van een luchtsteentje.

Kweek van de Aulonocranus dewindti

In het wild bouwt de man een nestkrater onder aan een kleine rots. Deze burchten kenmerken zich door de aanwezigheid van grof zand en kiezels. In het aquarium doet de man eigenlijk hetzelfde, tegen een rots bouwt hij in het zand een nestkrater. Zodra deze klaar is zal hij proberen een vrouw het nest in te lokken. Als dit lukt broed de vrouw de eieren in haar muil uit. De uitgebroede jongen worden na een week of 3 door de vrouw uitgespuugd. Vanaf dan moeten ze voor zichzelf zorgen. Bij een vrouw die al meerdere nesten heeft groot gebracht kunnen dit tot zo’n 30 jongen zijn. De jongen kunnen worden gevoerd met pas uitgekomen artemia en fijngewreven vlokvoer. De jongen groeien in het begin vrij snel en kunnen binnen 4 weken een lente bereiken van bijna 2 centimeter.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Sue – Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Bronnen

Tanganyika.nl
Back to Nature Gids voor Tanganyika Cichliden Ad Konings (1e en 2e oplage)
Aquaticcommunity.com

Bijgewerkt op 26 maart 2020 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aulonocranus dewindti” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *