Aulonocara maylandi

Aulonocara maylandi, in het engels ook wel sulfurhead genoemd naar de fel gele streep over zijn kop.

Aulonocara maylandi

In 1984 werd de Aulonocara maylandi voor het eerst beschreven door Trewavas. De naam maylandi is een verwijzing naar de Duitse aquariaan Hans Mayland. Aulonocara komt uit het Grieks; aulos=fluit en caras is gezicht en verwijzen naar de zijlijnkanalen die op de gaten van een fluit lijken.

Beschrijving

Er zijn twee varianten van deze soort. In het Zuid Oosten van het Malawi meer bij West Reef en Eccles Reef komt de variant met de gele streep voor, de zogenaamde Sulpher Head.  De man heeft een fraaie gele streep over zijn kop die loopt van zijn neus tot achter op zijn rugvin. De naam Sulpher Head verwijst naar de helder gele streep over zijn kop en rugvin.

De tweede variant komt alleen voor bij Kande Island. Deze varaint heeft een wittige streep op zijn kop en rugvin, de rest van de kleuren is gelijk aan de Sulpher Head. Daarnaast heeft deze variant een wat vergroot onderste faryngeaal botje (onderste deel van de keelkaak). Deze variant is in 1987 door Tawil en Allgayer Aulonocara maylandi kandeensis genoemd. Twee jaar later hebben Eccles en Trewavas hem weer teruggezet als Aulonocara maylandi. Update: in 2016 heeft Konings de variant van Kande Island weer verheven tot aparte soort: Aulonocara kandeense.

De vrouw is in afwijking van de meeste Aulonocara vrouwen meer zilver dan bruin/grijs.

De soort is net als de meeste Aulonocara’s vredelievend naar anderen toe. Bij voorkeur niet houden in een te druk aquarium. Geschikte medebewoners zijn bijvoorbeeld kleinere Copadochromis of Placidochromis soorten. Houdt ze liever niet met meerdere Aulonocara soorten omdat deze vaak onderling kunnen kruisen.

Biotoop

Deze soort leeft voornamelijk in het overgangsgebied van rotsen naar zand en kan worden gevonden tussen Eccles Reef en Makanjiila Point (gele variant). Nabij Kande Island kan de variant met witte streep worden aangetroffen.

Ze leven daar op een diepte rond de 10 meter. De volwassen mannen bezetten een territorium waar ze vrouwen proberen te lokken. De vrouwen vormen foeragerende groepen.

Dieet

Door het filteren van zand vangt hij ongewervelden die in het zand leven. In het aquarium kun je de Aulonocara maylandi voeren met diepvries of levend voer zoals mysis, artemia, fijngehakte garnalen etc. Ook een Malawi mix is een goede optie. Vaak bevat dit niet alleen vleesachtige ingrediënten maar ook wat groenvoer zoals spirulina.

Het Aquarium

Om de leefomgeving voor de Aulonocara maylandi na te bootsen kun je het aquarium inrichten met een paar stapels met rotsen, hiertussen plaats je fijn zand als substraat. Omdat ze vaak in het zand duiken op zoek naar voedsel raden we af om grind te gebruiken. Te grof of scherp grind kan hun snuit en kieuwen beschadigen of als ze het inslikken de darmen verstoppen.

Het aquarium zou voor deze soort minimaal 1 meter 20 lang moeten zijn.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Normaal gesproken kun je de Aulonocara maylandi gewoon kweken in een aquarium met meerdere soorten. Zorg er wel voor dat de man de beschikking heeft over meerdere vrouwen. De mannen zijn altijd bereid tot paren en kunnen de vrouwen constant achtervolgen. Om deze druk te verminderen is het daarom noodzakelijk om de man 3 tot 4 vrouwen te geven.

Als je een maximaal aantal jongen wil overhouden is het aan te raden ze in een apart aquarium te zetten zodat ze bij het afzetten niet door andere vissen worden gestoord.

Het Afzetten

Zodra een vrouwtje te kennen heeft gegeven dat ze eieren wil afzetten, kiest de man een stukje open zand. Hij lokt het vrouwtje door zijn vinnen op te zetten en zijn flank te tonen waarbij hij over de bodem zwemt. De vrouw komt dichterbij en legt in het zand een paar eieren. Ze draait zich om en neemt de eieren in haar bekje. De man draait om haar heen en laat zijn anaalvin over de bodem glijden. Op deze anaalvin bevinden zich eivlekken. De vrouw probeert de eieren op te rapen maar krijgt hiermee het hom van de man binnen waarmee de eieren worden bevrucht.

Opgroeien van de Jongen

De vrouw broedt de eieren in haar muil uit. Ze houdt de eieren tot maximaal zo’n 28 dagen vast. Tijdens het broeden eet de vrouw niet, je zal haar dan ook iets zien vermageren.

Na ongeveer 28 dagen spuugt de vrouw de jongen uit. Het zijn dan vrijzwemmende visjes die direct bijgevoerd kunnen worden met fijngewreven vlokvoer of bijvoorbeeld artemia.

Als de vrouw de jongen uitspuugt in een aquarium dan dienen de meeste jongen als voer voor de andere vissen. Als je meer jongen over wilt houden dan kun je de vrouw rond dag 20 uitvangen en in een apart aquarium houden. De vrouw zal de jongen uitspugen maar de eerste paar uur niet opeten. Vang de vrouw weer uit en plaats haar terug bij de andere vissen. Hou de periode dat ze apart zit zo kort mogelijk om te voorkomen dat ze haar plek in de pikorde verliest.

Conclusie

Door de helder gele streep is vooral de Sulpher Head een aantrekkelijke Aulonocara soort. Het is wel belangrijk om de medebewoners goed af te stemmen omdat de Aulonocara maylandi niet een van de sterkste soorten is.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Bronnen

Fishbase.org
Seriouslyfish.com
Malawi Cichliden in hun Natuurlijke omgeving (Ad Konings).

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Groep

Soortnaam

maylandi

Synoniemen

Aulonocara maylandi maylandi

Eerstbeschrijving

Ethelwynn Trewavas

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aulonocara maylandi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *