Aulonocara stuartgranti Maulana

De Aulonocara maulana is duidelijk herkenbaar aan zijn heldere lichtbruine streep achter zijn kop en voorvinnen. Een zeer rustige Malawi.

Aulonocara stuartgranti Maulana

In 1985 is de Aulonocara stuartgranti officieel beschreven door Meyer en Riehl. De soort kent verschillende geografische varianten. Mogelijk dat een deel daarvan weer een eigen soortnaam gaat krijgen. Tot dan zal de Aulonocara stuartgranti Maulana geen officiële soort zijn maar een geografische variant.

Beschrijving

De Aulonocara stuartgranti Maulana is duidelijk herkenbaar aan de lichtbruine streep achter zijn kop die mooi afsteekt bij zijn metallic blauwe kop en achterlichaam. Zoals bij de meeste Aulonocara blijft het vrouwtje een beetje saai grijs/bruin van kleur.

Biotoop

De Maulana komt in het wild alleen voor in Chitimba Bay, in het Malawi Meer, in de overgangszone van rotsen naar zand op een diepte van 5 tot 16 meter. Hier zeeft hij het zand op zoek naar kleine voedseldiertjes. In de baai komt nog een soortgenoot voor, de Aulonocara masoni die echter alleen voorkomt in wat dieper water (rond de 22 meter). De masoni wijkt af van de kleuren van de maulana, hij heeft slechts een klein beetje gele kleuring achter en op zijn voorvin, voor de rest is hij geheel blauw.

Karakter

Door zijn vredelievende en zachte karakter kan wildvang van deze soort niet gehouden worden met Mbuna’s, nakweek zal kunnen mits het niet al te dominante Mbuna’s zijn. De meeste rustige Utaka zijn betere soorten om samen te houden zoals de Cyrtocara moori, Otopharinx, Placidochromis en Copadichromis.

Het Aquarium

Het aquarium voor de Aulonocara stuartgranti Maulana kun je inrichten zoals de meeste aquaria voor Malawi Cichliden. Aan de randen maak je met behulp van rotsen wat schuilplaatsen in de vorm van holen, kieren en spleten. Op de bodem gebruik je zand. Zorg ervoor dat dit geen scherp zand is maar een wat afgeronde vorm. Ze duiken regelmatig met hun snuit in het zand op zoek naar wat eetbaars.

Meestal gebruik ik zelf filterzand. Dit zand heeft allemaal dezelfde diameter en is niet scherp. Het heeft ook het voordeel dat het niet dicht slibt en gaat rotten als het wat langer in je aquarium ligt.

Kweek

De Aulonocara stuartgranti Maulana is een muilbroeder. Bij het paren draaien de man en vrouw om elkaar heen. De vrouw neemt de eieren die ze legt in haar muil en broed ze uit. De eieren komen na een paar dagen uit maar de jongen teren nog geruime tijd op hun eidooierzak. Na ongeveer 21 dagen spuugt de vrouw de jongen uit waarna ze voor zichzelf moeten zorgen. Gedurende het broeden zal de vrouw in zijn geheel niet eten.

In een aquarium met andere Malawi cichliden zullen de jongen veelal eindigen als voer. Als je meer jongen wilt overhouden dan kun je de vrouw na een week of twee broeden uitvangen. Plaats haar in een een kleiner aquarium. Zorg ervoor dat ze daar wat beschutting heeft in de vorm van wat rotsen. Na het uitspugen van de jongen laat ze de jongen de eerste paar uur met rust wat je de tijd geeft om haar uit te vangen en terug te plaatsen in het andere aquarium.

De jongen kun je groot brengen met verse artemia, fijn gewreven vlokvoer of speciaal fijn voer voor jonge visjes.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Malawi Unlimited

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

maulana

Herkomst

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aulonocara stuartgranti Maulana” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *