Aulonocara hueseri
De Aulonocara hueseri is een cichlide soort die voorkomt in het Malawimeer in Afrika. De soort werd voor het eerst beschreven door Meyer, Riehl & Zetzsche in 1987.
De soortnaam hueseri is ter ere van de heer Eberhard Hüser uit Duitsland. Een kweker van veel Apistogramma soorten.
Beschrijving
De Aulonocara zijn cichliden met een vrij hoge rug, waarvan de zijkant matig is afgeplat. Bijzonder voor de Aulonocara zijn duidelijk zichtbare groeven in de kop. Vermoedelijk zijn zit zintuigorganen die de vissen helpen bij het opsporen van voedsel. Deze groeven lopen vanuit de mondhoek omhoog naar de bovenrand van de kieuwdeksel. De ogen van de Aulonocara zijn bijzonder groot. Het voorhoofd van oudere mannen is verzonken. De rugvin bestaat uit 15 tot 16 harde vinstralen en 10 tot 11 weke vinstralen. Achterste gedeelte van deze vinnen is afgerond en de staartvin is weinig gevorkt. De dominante man vertoont het mooiste prachtkleed en zijn dan fel blauw met verticale strepen en een gele buik. De vrouwen en minder dominante mannen zijn minder spectaculair van kleur.
De vrouwtjes van deze soort worden ongeveer 10 centimeter groot. De mannen worden met maximaal 14 centimeter aanzienlijk groter. In het wild worden ook de mannen slechts 10 centimeter groot, door beperkte voedselbeschikbaarheid.
Biotoop
De Aulonocara hueseri wordt gevonden in het Malawimeer, nabij Likoma, Domwe, Thumbi West, Monkey Bay en Nkhata Bay.
Dieet
In het wild zoekt de Aulonocara zijn voedsel in de zandbodem. Ze hangen daarbij heel stil boven het zand, om te “horen” of er ongewervelde diertjes in zitten. Vervolgens nemen ze een grote hap zand, welke ze zeven door hun kieuwen. Het voedsel blijft dan in hun bek achter.
In het aquarium zijn het makkelijke eters, die meestal alles eten wat ze aangeboden krijgen. Voorbeelden zijn droogvoer, artemia, mysis, garnalenmixen, etc.
Het Aquarium
De vis kan samen gehouden worden met de grotere Utaka’s, maar het wordt niet aanbevolen om deze bij de drukkere Mbuna’s te zetten, want dat kwijnt de Aulonocara weg.
Voorzie voldoende schuilplaatsen in de vorm van rotsen met gaten ertussen. Een zandbodem is een vereiste, omdat de Aulonocara zijn voedsel zoekt in het zand.
Een ideale verhouding tussen mannen en vrouwen in het aquarium is één man per 2 of 3 vrouwen.
Kweek
Het paargedrag van de Aulonocara komt overeen met dat van de Pseudotropheus. Na een temperamentvolle balts zet het vrouwtje haar eieren af en neemt deze direct in de bek. De eitjes worden in de bek van het vrouwtje bevrucht. Het aantal eieren is, zoals bij de meeste gespecialiseerde muilbroeders, meestal niet groter dan 35 en deze komen na ongeveer 3 weken uit.
Video
Auteur
Pascal Fernhout-Klomp
Bronnen
Fishbase.se
IUCNRedlist.org
Onzemalawicichliden.eu
Jacob, U. (1981). Aulonocara. In G. Sterba, Encyclopedie van de aquaristiek en ichtyologie (p. 74). Amsterdam: H.J.W. Becht’s Uitgeversmaatschappij.
Heevis.nl
Copyright foto’s
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.