Aulonocara hansbaenschi

Aulonocara hansbaenschi, een fraaie malawi cichlide waarbij het metalic blauw een mooi contrast geeft met de rode schoudervlek.

Aulonocara hansbaenschi

De Aulonocara hansbaenschi heeft in 1987 zijn officiële naam gekregen en is beschreven door Mever, Riehl en Zetzsche. Aulonocara komt uit het Grieks; aulos=fluit en caras is gezicht en verwijzen naar de zijlijnkanalen die op de gaten van een fluit lijken.

Deze soort heeft geen officiële synoniemen maar in de handel wordt hij wel onder een aantal namen aangeboden zoals: Aulonocara Red Flush Aulonocara Red Shoulder; in het Engels ook wel als Firebird Cichlid en Malawi Peacock.

Beschrijving

De Aulonocara hansbaenschi (Redshoulder) is een zeer fraaie aanwinst voor het aquarium met zijn metalic blauwe lichaam met  een rode tekening aan de voorkant. De naam wordt in de handel veel gebruikt voor deze fraaie soort, sommigen scharen hem echter onder de Aulonocara stuartgranti (Ntekete). Net als veele Aulonocara soorten kan deze soort prima gemengd worden met de wat rustigere Mbuna en Utaka. Het is aan te raden niet meer dan 1 man in het aquarium onder te brengen, gecombineerd met 2 of 3 vrouwen.

Biotoop

Deze Malawi cichlide kan worden gevonden in het zuid oosten van het Malawi meer. Ze komen daar uitsluitend voor op vier locaties; Masinja wat ook de type locatie is, Fort Maguire, Mara Point en Thumbi West Island. In tegenstelling tot veel andere Aulonocara bewonen ze de redelijk ondiepe wateren op een diepte van zo’n 4 tot 6 meter. Doorgaans zijn ze te vinden tussen de rotsen in holen, kieren en spleten.

Dieet

Met de zijlijnorganen op hun kaken zoeken ze boven het zand naar kleine ongewervelden. Zodra ze beweging opmerken in het zand nemen ze er een hap van en zeven het zand door hun kieuwen. Het eetbare wordt doorgeslikt en het overtollige zand spoelen ze door de kieuwen weer weg.

In het aquarium kun je ze voeren met klein levend voer zoals artemia, stukjes garnaal (liefst ongepelde), witte, zwarte mug. Je kunt ze ook vlokvoer geven zoals bijvoorbeeld cichliden vlokken, krill en spirulina vlokken.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Malawi Kaplan
Suephoto

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

hansbaenschi

Eerstbeschrijving

Horst Zetzsche, Manfred K. Meyer, Rüdiger Riehl

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Ecosysteem

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aulonocara hansbaenschi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *