Aulonocara ethelwynnae

Aulonocara ethelwynnae is een van de kleinere aulonocara. Ze komen voor tot op grotere dieptes dan normaal voor Aulonocara. Ze worden maximaal 11 cm lang.

Aulonocara ethelwynnae

Aulonocara ethelwynnae is in 1987 beschreven door Meyer, Riehl & Zetzsche. Aulonocara komt uit het Grieks; aulos=fluit en caras is gezicht en verwijzen naar de zijlijnkanalen die op de gaten van een fluit lijken. De naam ethelwynnae is een verwijzing naar de bekende wetenschapper Ethelwynn Trewavas.

Beschrijving

Dit is een van de kleinere Aulonocara soorten. De ethelwynnae komt voor tot op grotere dieptes dan normaal voor een Aulonocara soort. Volwassen mannen die een territorium vormen worden alleen gevonden beneden de 15 meter diepte.

De man heeft een gele gloed over de flanken. De rug-, anaal- en staartvin lichten onder de juiste verlichting blauw op. De vrouwen zijn een wat saai bruin/grijs zoals bij alle Aulonocara.

Zowel de mannen als de vrouwen hebben op hun anaalvinnen eivlekken. Bij de man zijn dit er doorgaans meer en zijn ze helderder geel.

Biotoop

Het verspreidingsgebied ligt aan de westkust van het Malawi meer en loopt van Ngara tot aan Chilumba. Ze bewonen daar het overgangsbiotoop van zand naar rotsen. Voornamelijk het gedeelte van het zand wat bezaaid ligt met rotsen.

De mannen kiezen een territorium op een diepte van meestal rond de 6 a 7 meter. Daar verjagen ze alleen de mannen van de eigen soort. Jonge nog niet volwassen mannen en vrouwen vormen losse scholen in relatief ondiep water van rond de 3 meter diepte.

Aulonocara ethelwynnae - Chitende Island
Aulonocara ethelwynnae – Chitende Island

Dieet

In het zand zoekt de Aulonocara ethelwynnae naar kreeftachtigen en insectenlarven.

In het aquarium moeten ze dan ook gevoerd worden met levend of diepvries voer (geen rode muggenlarven of tubifex). Over het algemeen zijn het geen kieskeurige eters.

Het aquarium

Aulonocara’s houdt je meestal in een groepje van 1 man met 2 of 3 vrouwen. Zorg dan ook voor een voldoende ruim aquarium waarbij de vrouwen aan de aandacht van de man kunnen ontsnappen. Houdt hiervoor een minimale lengte van zo’n 120 centimeter aan.

Richt het aquarium in met zand op de bodem zodat ze hun natuurlijke foerageer gedrag kunnen laten zien. Aan de randen kun je gebruik maken van rotsen om wat schuilmogelijkheden voor de vrouwen te creëren.

Planten zijn voor het houden van de Aulonocara ethelwynnae niet nodig. Doorgaans laten ze deze wel met rust. Mochten ze dit niet doen dan kun je altijd nog wat taaiere planten gebruiken zoals Javavaren (Microsorum pteropus) of Anubias.

De kweek van Aulonocara ethelwynnae

De eieren worden al om elkaar heen draaiend afgezet in het zand. De vrouw draait zich na het leggen om en neemt de eieren in haar bek. De man draait om haar heen en schuurt met zijn anaalvin over het zand. De eivlekken op de vin zorgen ervoor dat de vrouw ernaar hapt. De man laat wat hom los waardoor de eieren in de bek van de vrouw worden bevrucht (eivlekmethode).

Het vrouwtje broedt de eieren in een paar dagen uit maar de jongen blijven tot zo’n 3 weken in de muil van de vrouw. Zodra ze groot genoeg zijn spuugt de vrouw de jongen uit en moeten ze voor zichzelf zorgen. Je kunt ze direct voeren met vers uitgekomen artemia, fijn gewreven vlokvoer of stofvoer.

Als je de jongen in een gemengd aquarium laat uitspugen worden ze veelal voer voor de andere vissen. Als je meer jongen over wilt houden dan kun je de vrouw na 2 weken muilbroeden ook apart zetten. De eerste uren na het uitspugen van de jongen zal ze deze niet opeten. Je hebt dan ruim de tijd om haar uit te vangen en terug te zetten bij de andere vissen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Hans Bergkvist
Carsten Gissel
Mark Thomas – Blue Earth Institution – Cichlids in their natural habitat

Bijgewerkt op 13 juli 2022 door John

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

ethelwynnae

Eerstbeschrijving

, ,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

120

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

,

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

11

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aulonocara ethelwynnae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *