Atya gabonensis – Afrikaanse Waaierhandgarnaal
Van origine komt de Afrikaanse waaierhandgarnaal (Atya gabonensis) zoals zijn wetenschappelijke naam al doet vermoeden komt het type exemplaar uit Gabon in West Afrika. In het Nederlands worden ze ook wel Afrikaanse Waaierhandgarnaal of Blauwe Waaierhandgarnaal genoemd.
Synoniemen: Atya sculptata Ortmann, 1890, Euatya sculptilis Koelbel, 1884.
Sommige bronnen geven aan dat deze soort ook voorkomt in Zuid Amerika. Na al deze tijd is er nog steeds discussie of dit wel dezelfde soort betreft. In de handel wordt ook veelvuldig de naam Atyopsis gabonensis gebruikt. Deze naam is nooit geldig geweest voor deze soort. Mogelijk dat in de handel een keer een fout is gemaakt bij de benaming, het blijft lastig om die namen er weer uit te krijgen.
Beschrijving
De mannetjes kunnen wel 12 cm. groot worden, terwijl het vrouwtje zo rond de ± 8 cm blijft steken. Een ander onderscheid is dat het mannetje dikkere voorpoten (derde paar, eerste 2 paar hebben de waaierhandjes) heeft, met daaraan een soort knalrode doorn die de vrouwtjes missen. Op de foto zit een vrouwtje op het blauwe grind, en het mannetje zit tussen een paar andere vrouwtjes aan de rechterzijde.
De kleur van Atya gabonensis is afhankelijk van de herkomst en kweeklijn van de waaierhandgarnaal. De kleur loopt uiteen van licht tot donker bruin, soms zijn ze blauw met een paarse gloed tot echt helder blauw. Net na het verschalen zijn ze bijna geheel wit, na verloop van tijd krijgen ze hun kleur weer terug. Naarmate de waaierhandgarnaal ouder wordt veranderd de kleur ook een beetje.
Als je echt een Blauwe Waaierhandgarnaal wil kopen, loont het dus de moeite om rustig rond te kijken totdat een mooi exemplaar is gevonden.
Karakter
Het zijn bovendien heel vredelievende diertjes die vriendelijk zijn tegen hun medebewoners. Alleen wordt afgeraden om ze samen met kleine (dwerg) kreeften te plaatsen. Met andere garnalen (tot een lengte van 6 cm) kunnen ze goed samen leven. Ze doen vissen en garnalen geen kwaad aangezien ze geen klauwen hebben. Ook van de planten blijven ze af. Het is echt een schitterende garnaal voor de liefhebber maar hou wel rekening met het feit dat ze wat schuw kunnen zijn. Ze zullen zich niet altijd laten zien. Dat komt ook omdat ze vooral ’s nachts actief zijn.
Het aquarium
Zorg voor een goede afsluiting van het aquarium daar ze vooral dan wel eens gaan klimmen tot wel boven het wateroppervlak. Hun voedsel bestaat uit plantaardig afval dat zich op de bodem verzamelt en in het water zweeft.
Het aquarium dient minimaal 60 centimeter lang te zijn en goed voorzien van voldoende schuilplekken zodat ze zich veilig voelen. Als ze zich eenmaal op hun gemak voelen, zullen ze vaker tevoorschijn komen en zich vooral bij de uitstroom van het filter laten zien. Watertemperatuur kan tussen de 20-30 °C liggen en liefst met zacht water met een zuurtegraad variërend van zuur tot basisch, zuurgraad (pH) tussen de 6-8. De garnalen worden minimaal 5 jaar maar kunnen zelfs wel 12 jaar oud worden.
Kweek van de Afrikaanse Waaierhandgarnaal
Wanneer je met de Blauwe Waaierhandgarnaal wil kweken, bedenk dan dat dit alleen mogelijk is in brak water. Het aantal eieren kan oplopen tot enkele honderden. Voor de opkweek is brak tot zoutwater nodig. De jongen doorgaan in ongeveer 70 dagen (inmiddels ook ongeveer 24 dagen bekend) enkele planktonische stadia. Er zijn diverse geslaagde kweken bekend.
De draagtijd is ongeveer 28-50 dagen, waarbij niet alle larven tegelijkertijd uitkomen maar binnen een tijdsbestek van ongeveer 2 weken.
Video
Auteur
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Copyright foto’s
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Jori Spierings
Referenties