Astronotus ocellatus – Pauwoog Cichlide
De Astronotus ocellatus of Pauwoog cichlide wordt doorgaans in de winkel aangeboden als ze nog jong zijn, tot een centimeter of 7. Hou er echter rekening mee dat deze soort uitgroeit tot een centimeter of 35. Als ze jong zijn hebben ze een heel andere tekening dan de volwassenen. Ze zijn dan ook nog scholende vissen die bij gevaar een bal van vissen worden. De tekening van de rondzwemmende jonge dieren verwart de jagers. Later als ze groot worden vallen de scholen uiteen.
Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is heel moeilijk te herkennen, een volwassen vrouwtje is alleen tijdens de paartijd te herkennen aan de geslachtspapil. Mannetjes hebben soms donkere strepen op de basis van de rugvin. Ze zijn meestal bij de aanschaf nog vrij klein, maar ze groeien snel. Als ze ouder worden, verliezen ze veel van hun kleuren, de zwarte stip op zijn staartvin blijft wel, hieraan dankt hij ook de naam Pauwoog Cichlide. In het Engels worden ze “Oscar” genoemd.
Synoniemen: Lobotes ocellatus, Astronotus ocellatus ocellatus, Cychla rubroocellata, Acara compressus, Acara hyposticta, Astronotus ocellatus zebra, Astronotus orbiculatus.
Herkomst
Rio Paraguay, Rio Negro, Rio Paraná, Argentinië, Peru, Brazilië, Frans Guyana, Amazone.
Je kunt de Astronauts ocellatus of Pauwoogcichlide zoals hij in Nederlands heet, in een enorm uitgestrekt gebied van Zuid Amerika vinden. Ze bewonen de stroomgebieden van de Amazone en Orinoco in Frans Guyana, Paraguay, Peru, Colombia, Uruguay en Venezuela. De Pauwoogcichlide kan worden gevonden in helder water, zwart water, troebel water, stilstaand of langzaam stromend water, meertjes, stroompjes, rivieren maar ze bewonen ook de overstromingsgebieden.
Doorgaans leven ze boven een zanderige bodem die bezaaid is met hout, takken, wortels en kiezels, al dan niet gecombineerd met planten. Sinds de studie van Kullander in 1986 rekenen we de variant uit Paraguay tot de Astrolotus crassipinnis. Naast het “oog” op de staartwortel hebben ze ook oogvlekken op de rugvin.
Inrichting van het aquarium
Voor de Pauwoog Cichlide is een aquarium nodig van minimaal 2 meter. Het aquarium inrichten met een dikke laag fijn rond grind (geen scherp grind), kienhout, stenen en wat sterkere planten. Ze woelen graag in de bodem en laten de planten en wortels niet met rust, daarom kun je het beste de planten in aardewerk potjes in het grind zetten en daar wat zware stenen opleggen. Omdat ze graag woelen en veel eten is een goede filtering nodig, regelmatige waterverversing is aan te raden. Gebruik wel dekruiten, want ze kunnen makkelijk uit het water springen.
Door de grote hoeveelheden voer is zeer regelmatig water verversen en een groot filter nodig!
Water
Temperatuur: 23-26 graden.
PH: 6-6,5
GH: 8-12
In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.
Voeding
Zijn iets naar boven gerichte bek is breed en groot. De Astronotus ocellatus eet dan ook grote brokken tegelijk. In het wild eten ze visjes, rivierkreeft, insecten (soms springen ze zelfs uit het water om deze te pakken te krijgen), muskieten en insectenlarven. In het aquarium dienen ze dan ook een gevarieerd menu te krijgen dat kan bestaan uit onder andere: witvis (diepvries), inktvis, mossel, krill, witte- en rode mug, cichlidensticks etc. Deze vissen lijken altijd honger te hebben, pas er voor op dat je ze niet teveel geeft.
Na een zware maaltijd kan het zijn dat de Pauwoog cichlide dit op zijn gemak gaat verteren en hij hierbij op de bodem gaat liggen. Geen paniek dus wanneer dit een keer gebeurd! Houdt ze overigens niet samen met Corydoras, ze zullen proberen de Corydoras op te eten en stikken hierin doordat ze in hun keel blijven hangen door de stekelige vinnen.
De Astronotus ocellatus is gevoelig voor de gatenziekte. Om deze ziekte te voorkomen kun je vitamine C toevoegen aan zijn voer.
Karakter
Deze territoriumvormers zijn grote, vreedzame vissen, ook tegenover soortgenoten en andere vissen. Je kunt ze in een koppel houden of in een groep. Wel samenhouden met ongeveer even grote cichliden of meervallen, kleinere vissen worden als voer aangezien.
Kweek van Astronotus ocellatus
Bij de Pauwoog cichlide is het geslacht pas zichtbaar bij het paren. Als je wil kweken kun je dan ook het beste 4 of meer jongen met elkaar op laten groeien. Er zullen zich dan vanzelf koppeltjes afscheiden. Gebruik hiervoor het liefst vissen van verschillende herkomst om inteelt te voorkomen.
De eieren worden afgezet op een platte steen of kei. De 500 tot 1000 geel-witte eieren zijn enigszins kleverig en en komen na een paar dagen uit. De ouders verplaatsen ze dan naar van te voren gegraven kuilen. De jongen kunnen in eerste instantie gevoerd worden met cyclops en artemia naupliën. Zodra ze groter worden kun je ze voeren met wat in het bekje past. De jongen groeien vrij snel.
Er zijn verschillende kweekvormen van deze vissen, waaronder de oranjerode albino kweekvariant.
Video
Auteur
Coby – John de Lange
Copyright foto’s
John de Lange
Ben Lee – Amiidae.com
AquariumGlaser.de
Bijgewerkt op 28 oktober 2023 door John
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.