Astatotilapia calliptera

Onderling zijn Astatotilapia calliptera (vooral de mannetjes) tijdens de broedtijd zeer agressief. Ook wordt er dan een territorium ingericht.

Astatotilapia calliptera

Onderling zijn Astatotilapia calliptera (vooral de mannetjes) tijdens de broedtijd zeer agressief. Ook wordt er dan een territorium ingericht. Het is aan te bevelen om een mannetje met meerdere vrouwtjes samen te houden. Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat schuilplaatsen ontstaan. In het midden moet veel vrije zwemruimte worden open gelaten.

Er wordt vaak aangenomen dat deze cichlide afkomstig is uit het Tanganyikameer. De kleur en de streep door het oog lijken daar dan ook veel op. Ze worden nog wel eens verward met de Astatoreochromis alluaudi.

Synoniemen: Chromis callipterus, Ctenochromis callipterus, Haplochromis callipterus, Tilapia calliptera, Haplochromis centropristoides, Neochromis simotes nyassae, Chromis subocularis.

Herkomst

Astatotilapia calliptera bewoont de beplante ondiepe delen van het Malawi meer en de rivieren en stroompjes die verbonden zijn met het Malawimeer. Ze zijn te vinden boven zanderige bodems met daarin Vallisneria.

Dieet

Als voedsel moet levend voer of diepvries voer worden gegeven. Plantaardige bijkost in de vorm van spinazie of sla mag echter ook niet ontbreken. Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

Kweek van de Astatotilapia calliptera

De kweek van de Astatotilapia calliptera is niet al te moeilijk. Na het afzetten worden de eieren onmiddellijk door het vrouwtje in de bek genomen. Bevruchting vindt plaats met de eivlekmethode. Na 14 dagen verlaten de jongen de bek. Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën.

Auteur

Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

Kevin Bauman

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

calliptera

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

, , , , , , , ,

Locaties

, , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

14

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

7.5

pH maximum

9.0

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Astatotilapia calliptera” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *