Astatotilapia burtoni

De Astatotilapia burtoni is een cichlide die niet alleen in het Tanganyika meer voor komt maar ook in het Kivu meer en het stroomgebied van de Nijl.

Astatotilapia burtoni

De Astatotilapia burtoni komt niet alleen in het Tanganyikameer voor maar ook in het Kivu-meer en het stroomgebied van de Nijl. De variant uit het Tanganyika meer heeft een blauwe gloed en een rode vlek achter de kieuwen en het zwarte masker over de kop is veel intenser dan dat van de varianten uit het stroomgebied van de Nijl en het Kivu-meer. Deze laatste vissen neigen ook naar een meer groene gloed over het lichaam. De mannen kunnen een centimeter of 10 lang worden. De vrouwen blijven met hun 8 centimeter iets kleiner.

Synoniemen: Chromis burtoni, Haplochromis burtoni, Tilapia burtoni, Tilapia nadinae.

Inrichting

Het aquarium moet een minimale lengte hebben van 1 meter, maar gezien het karakter van deze soort liever nog wat groter. Zoals gebruikelijk bij de cichliden uit de Afrikaanse meren mag de bodem bestaan uit zand. Zorg voor voldoende rotspartijen waartussen de vrouwen kunnen schuilen.

Water

Temperatuur: 24 – 26 graden
pH: 8.5 – 9.0
GH: 7 – 11

Voeding

Het zijn omnivoren, ze hebben dus niet echt een voorkeur voor dierlijk of plantaardig voedsel. Als ze te weinig plantaardig voedsel krijgen aangeboden beginnen ze wel aan je planten te knabbelen. Zorg dus voor veel afwisseling. Het voer kan bestaan uit een afwisselend dieet van diepvries voer, vlokken, granulaat maar vergeet daarbij het plantaardige deel niet door bijvoorbeeld spirulina vlokken te geven.

Karakter

Mannen vertonen onderling flink wat agressie. Ook vrouwen die niet willen paren krijgen het zwaar te verduren. Om de agressie in te dammen kun je verschillende tactieken gebruiken:

1. Neem 3 mannen en 5 of 6 vrouwen. De mannen zullen elkaar bezig houden om de dominantie. Bij 2 mannen kan de dominante man zich helemaal richten op de ander wat uitmondt in het overlijden van deze man. Bij 3 mannen moet de dominante man zijn aandacht spreiden. Door voor meer vrouwen te zorgen moet de man ook hier weer zijn aandacht spreiden. Een vrouw met een bekje vol met eieren zal zich tussen de rotsen verstoppen. De andere vrouwen zorgen dan voor afleiding.

2. Zorg voor 1 man met 3 vrouwen en houdt ze in een redelijk druk bevolkt aquarium die niet lijken op de Astatotilapia burtoni. De andere vissen zorgen dan voor afleiding waardoor hij zijn aandacht niet vol kan richten op de vrouwen.

Kweek van de Astatotilapia burtoni

De kweek van de Astatotilapia burtoni is vrij eenvoudig. De man maakt in het zand een broedkuil en verdedigd deze tegen indringers. Hij probeert de vrouwen naar de broedkuil te lokken. Als dit eenmaal is gebeurd worden de eieren gelegd en bevrucht met de ei-vlek methode. De vrouw broed de eieren in haar muil uit gedurende zo’n 18 tot 22 dagen. Tijdens het broeden verstopt de vrouw zich doorgaans tussen de rotsen en zal zij niet eten. De jongen zorgen na het uitspugen voor zichzelf.

Aangezien de jongen van deze soort erg klein zijn kun je ze eventueel door de vrouw in een apart aquarium laten uitspugen (anders houdt je waarschijnlijk geen jongen over). De jongen kunnen worden gevoerd met stofvoer, artemia etc. Ze nemen alles op wat in hun kleine bekje past. De vrouw moet na het uitspugen van de jongen wel worden verwijderd. Na een paar uur tot een dag gaat ze de jongen namelijk ook als voer zien.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange
Sylvain Dubreuil

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

burtoni

Synoniemen

Chromis burtoni, Haplochromis burtoni, Tilapia burtoni, Tilapia nadinae

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

, , , ,

Locaties

, ,

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Astatotilapia burtoni” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *