Arothron nigropunctatus – Zwartvlek Kogelvis – Gouden Kogelvis

Arothron nigropunctatus bestaat in twee varianten een beige genaamd Zwartvlek Kogelvis en een zeer opvallende gouden variant, de Gouden Kogelvis.

Arothron nigropunctatus – Zwartvlek Kogelvis – Gouden Kogelvis

Arothron nigropunctatus komt in twee verschillende kleurvarianten. De eerste variant heeft een beige grondkleur met daarop donker zwarte stippen. In het Nederlands wordt deze ook wel Zwartvlek Kogelvis genoemd. De tweede variant werd voorheen Arothron citronellus genoemd maar na onderzoek blijkt het om dezelfde soort te gaan en zijn ze samengevoegd als Arothron nigropunctatus.

Deze tweede variant noemt men de Gouden Kogelvis of ook wel Citroenballonvis genoemd. Waarom deze naam gekozen is, weet je meteen als je naar hem kijkt. Wat en prachtige gele kleur heeft deze kogelvis. Ook in de voormalige wetenschappelijke naam Arothron citronellus komt de citroen terug want iets wat iedereen wel zal begrijpen staat citronellus voor citrus. De genusnaam Arothron betekent letterlijk neusgaten.

Arothron nigropunctatus - Gouden Kogelvis
Arothron nigropunctatus – Gouden Kogelvis

Beschrijving

Arothron nigropunctatus heeft een rond lichaam dat smaller uitloopt naar de staart toe. In de natuur kan deze vis een lengte van 36 centimeter bereiken terwijl hij in een ruim aquarium niet veel groter dan 25 centimeter zal worden. Hij heeft twee grote vinnen opzij en twee ietwat kleinere vinnen boven en onderaan zijn lichaam. De vinnen, die allemaal zacht zijn, dienen voor de voortbeweging en worden aangestuurd door de borstspier De staart, die lang en afgerond is, dient als een roer. De zeer harde huid is vrij van schubben.

De pigmentatie van de vis verandert met de leeftijd. Wanneer ze nog jong zijn, is de vis licht geel tot lichtbruin met veel kleine, verspreide donkere vlekken en een zwarte vlek op de rug. Hoe ouder de vis wordt, hoe minder vlekken en hoe feller de citroengele kleur zal worden. De huid is bedekt met een zeer dik slijm en de opening van het kieuwdeksel is gering.

Naast de gele kleur zijn ook zijn vier tanden heel opvallend. Dit is een eigenschap die behoort bij de familie van tetraodontidae (viertand), waartoe Arothron citrinellus behoort. De tanden doen denken aan een snavel en zitten vast in het midden van elke kaak. Ze bestaan uit twee grote bovenstukken en twee kleine aan de onderkaak. Dit groeit terug naarmate hij slijt. Deze “snavel” is karakteristiek voor eters van schaaldieren en relatief sterke prooien. De tanden blijven zichtbaar, zelfs wanneer de mond gesloten is.

Een ander kenmerk wat bij deze vissen hoort is de maagzak die water of lucht kan opslaan en zo nu en dan een grote zwelling van de vis kan veroorzaken.

Herkomst en leefomgeving

De Gele Kogelvis komt voor bij vele kusten van de Grote of Stille oceaan. Soms zie je ze zwemmen in open wateren maar hij blijft het liefst in de buurt van de riffen waar hij zijn schuilplaatsen heeft.
Het is een ietwat schuwe vis die bij het geringste gevaar onmiddellijk wegduikt maar daarentegen is hij ook heel nieuwsgierig wat hem wel eens het leven kost. Zeker wanneer hij te dicht bij de kust en jonge bewoners van die landen komt, die deze vis wel eens als voetbal zien. Het water waar hij in leeft is helder met een sterke deining.

Het Aquarium

Het aquarium bestemd voor Arothron nigropunctatus moet behoorlijk ruim zijn, d.w.z. met een inhoud van ongeveer 300 liter. Als we ervoor kiezen om het in gezelschap van andere vissoorten te houden, zou het wenselijk zijn om de capaciteit van de tank te vergroten, afhankelijk van het aantal en de soort. Voor decoratie of achterwand moet erop worden gelet dat het oppervlak van de decoratie goed wordt afgewerkt en geschuurd. Hiermee kan worden voorkomen dat de vis fragmenten van bijzonder onverteerbare en gevaarlijke materialen afbladdert en doorslikt.

De decoratie kan worden aangevuld met skeletten van vertakte koralen, zoals: Acropora palmata, A.nobilis, A.arcuata, Millepora alcicornis, porite porites, enz.

Het SG van het water moet tussen 1.020 en 1.025 liggen. De temperatuur in de natuurlijke omgeving ligt tussen de 27 en 28 °C.  In een aquarium raden we aan om het rond de 24 °C te houden. Dit verschil maakt het mogelijk om met name de volgende theorie toe te passen: temperatuur onder de ecologische gegevens, is vertraging van het metabolisme van de vis, is vermindering van de eetlust, dus ook van de hoeveelheid uitwerpselen, wat als gevolg heeft een vertraging van watervervuiling.
Het onderhoud zal voornamelijk bestaan uit het mengen van water (turbulentie en oxygenatie) en de gedeeltelijke en frequente verversing ervan, wat de enige effectieve methode is om nitraten te elimineren. De vis zal, wanneer er voldoende gedeeltelijke waterverversing wordt gedaan, weinig last hebben van ziektes.

De verlichting van de bak dient zo’n 12 uur per dag aan te zijn, met, indien mogelijk, een afwisseling van uitschakeling en progressieve verlichting van het licht.

Dieet

We weten al dat Arothron nigropunctatus de skeletten van madrepores en andere substraten “pikt”. Waarschijnlijk om zich te voeden met kleine kreeftachtigen en gastropoden die daar in leven. Deze harde prooien bieden de vis twee voordelen: ze zijn niet snel, dus gemakkelijk te vangen en hun zeer sterke structuren laten de vis toe zijn tanden te “gebruiken”.

In het aquarium kan het voedsel bestaan uit garnalen (levend of bevroren, afgewisseld met inktvisvlees (Sepia). Deze beperking is praktisch en hygiënisch. Het is inderdaad gewenst om voedingsmiddelen te kiezen die vast en eiwitrijk zijn en die het water niet vervuilen door uiteen te vallen. Ook moeten we deze vissen dode koraaltakken ter beschikking stellen. Hierdoor kan het dier zijn tanden “gebruiken”. Doen we dit niet dan zou het risico bestaan dat ze op zoek gaan en knabbelen aan de decoratie. Ook apparatuur ondergedompeld in het aquarium is dan niet veilig.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de Arothron nigropunctatus een vraatzuchtige vis is die meerdere keren per dag met kleine hoeveelheden moet worden gevoerd. Over het algemeen dringt deze vis zich behoorlijk naar de voorgrond wanneer er voedsel wordt verstrekt. Het is daarom verstandig om tegelijkertijd op meerdere plekken in het aquarium de vissen te voeren. Weinig, maar vaak voederen, is een regel die meer dan ooit moet gelden voor deze hebberige vis.

Giftig

Tot slot nog even een aandachtspuntje op het gebied van toxologie. Hoewel we niet van plan zijn om onze Arothron op te eten, moeten we ons wel bewust zijn dat naarmate ze ouder worden, ze ook giftiger worden. Het gif dat door bepaalde organen wordt uitgescheiden (seksuele klieren, galblaas en spijsverteringskanaal) wordt Tetrodoxine genoemd. Dit toxine is zeer gevaarlijk voor mensen (of dieren) die de organen van deze vissen inslikken.

De Arothron nigropunctatus kan ongeveer 8 jaar oud worden en soms meer in grote aquaria waar gunstige omstandigheden heersen.

Video

Auteur

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Copyright foto’s

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Russell Gilbert
Francois Libert (Zsispeo) – CC BY-NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

nigropunctatus

Synoniemen

Arothron citrinellus, Tetraodon nigropunctatus, Tetraodon nigropunctatus var. citrinella

Nederlandse Namen

Gouden Kogelvis, Zwartvlek Kogelvis

Dieet

Minimale inhoud in liter

300

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

25

Lengte Maximaal

36

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

Zoutgehalte minimaal

1020

Zoutgehalte maximaal

1025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Arothron nigropunctatus – Zwartvlek Kogelvis – Gouden Kogelvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *