Aristochromis christyi
De Aristochromis christyi is voor het eerst beschreven in 1935 door Dr. E. Trewavas aan de hand van de exemplaren die waren meegenomen door Dr. Cuthbert Christy in 1926. Dit verklaard ook meteen het tweede deel van zijn naam: christyi. Aristochromis verwijst naar de neus. Deze heeft een typische aristocratische haakvorm. De christyi is de enige soort binnen het Aristochromis genus.
Beschrijving
De mannen van deze jager kunnen een indrukwekkende lengte bereiken van 30 centimeter. De vrouwen blijven doorgaans wat kleiner. Als je de Aristochromis christyi van voren bekijkt, zie je dat ze sterk zijdelings zijn samengedrukt.
De vrouwen zijn bruin/grijs van kleur en hebben een schuin oplopende zwarte streep over de flank, vanuit het midden van de staartwortel tot net voorbij de aanzet van de rugvin. Over de rug aan de basis van de rugvin loopt een tweede zwarte lijn. Dominante mannen vertonen een blauw groenige kleur, waarbij de zwarten banden die de vrouwen en ondergeschikte mannen wel vertonen, bijna geheel zijn verdwenen. Bij de mannen vertonen de anaalvinnen een oranje rode kleur net als de onderkant van de staartvin.
Het verschil tussen de mannen en vrouwen is moeilijk te zien als ze nog jong zijn. Ook bij volwassen vrouwen en jonge niet dominante mannen is dat nog lastig te zien. De volwassen mannen ontwikkelen later ook spits uitlopende rug- en anaalvinnen. De mannen kunnen onderling flinke agressie vertonen. Het is daarom beter om slechts één man te houden met meerdere vrouwtjes.
Biotoop
Deze grote Malawi cichlide komt voor in het gehele meer, zij het dat ze niet vaak voorkomen. Afhankelijk van de plek komen ze voor in de overgangs zones van rotsen naar zand op dieptes van 2 tot zo’n 10 meter. Hier jagen ze op Mbuna’s van ongeveer twee tot acht centimeter groot. Hoewel ze dus over het gehele meer worden gevonden bestaan er geen lokale kleurvarianten.
Dieet
Aangezien het jagers zijn, zouden voer visjes het best zijn maar tenzij je over veel bakken beschikt zal je er al snel doorheen raken. Je kunt ze dan ook voeren met visvlees, garnalen en mosselen.
Hoe er met het samenstellen van je visbestand rekening mee dat deze grote jager uiteindelijk alles zal vangen wat in zijn bek past.
De Aristochromis christyi is geen snelle zwemmer en heeft een bijzondere jachttechniek ontwikkeld. Zodra ze een prooi op het oog hebben, kantelen ze zich op hun zij. Met één oog houden ze hun prooi in de gaten en laten zich bewegingsloos zakken richting hun prooi. Eenmaal dichtbij genoeg gekomen happen ze met een snelle zijwaartse beweging naar de prooi. Deze methode lijkt op die van de Tyrannochromis macrostoma en de Exochromis anagenys.
Het Aquarium
Doordat de Aristochromis christyi geen snelle zwemmer is, kun je afwijken van de regel 10 x de lengte van de vis. Minimaal is echter wel een aquarium nodig van twee meter lengte voor één mannetje met twee of drie vrouwtjes.
Het zijn nogal grote vissen die erg slordig omgaan met hun eten wat nogal veel vervuiling geeft. Hier kunnen ze ook nog eens niet goed tegen. Zorg er dan ook voor dat er geen eten blijft liggen en ververs regelmatig water. Een keer in de twee weken minimaal 50%.
Hou de nitriet en ammoniak gehaltes op 0. pH zo rond de 7,5 à 8, zoals gebruikelijk voor Malawi cichliden, de GH tussen de 12 en 16 en de temperatuur van 24 tot 27 graden. Zorg ook voor een lage nitraat waarde!
Het aquarium kan ingericht worden met een bodem van zan. Zorg voor voldoende rotsformaties met holen waar de vrouwetjes zich kunnen terug trekken aan de aandacht van de man. Tussen de rotsen kunnen ze ook hun jachttechniek laten zien.
Kweek Aquarium en Conditioneren
Voor de kweek van deze grote rover is geen speciaal aquarium nodig. Zolang het aquarium is voorzien van een zandbodem en rotsen kunnen ze ook in een gemengd aquarium tot kweken worden aangezet. Voor een kweekgroep is een verhouding van één man op drie à vier vrouwen ideaal. Ze spreid je de aandacht van de man over meerdere vrouwen en zorg je ervoor dat ze niet bezwijken onder de voortdurende avances van de man.
De vrouwen zover krijgen dat ze willen paren kan wat meer uitdaging bieden dan bij de meeste andere Malawi cichliden. Twee voedingen per dag schijnt het beste te werken. ook af en toe wat levend voer geven brengt ze sneller in conditie.
Het afzetten
Voordat tot afzetten wordt overgegaan, graaft de man een ondiepe kuil in het zand, waarboven hij zich van zijn mooiste kant laat zien aan de vrouwen. Als een vrouwtje bereid is om te paren, zal ze zich melden in de kuil. Het stel draait rondjes om elkaar heen, waarbij de man de eivlekken op zijn anaalvin laat zien als afleiding terwijl hij de pasgelegde eieren bevrucht. Hierna neemt het vrouwtje de eieren in de haar bek om ze uit te broeden.
Opgroeien van de Jongen
De nesten van de Aristochromis christyi worden niet groot. Doorgaans bestaan ze uit zo’n 15 tot 50 jongen. De eieren zijn dan ook redelijk groot. Afhankelijk van de temperatuur en hoeveelheid jongen, worden ze na drie à vier weken gelost. Meteen nadat ze zijn vrijgelaten kun je beginnen met het voeren van de jongen. Levend of diepvries voer zoals artemia, cyclops of watervlooien, als het maar in hun bekjes past. In de weken na het lossen, kunnen de jongen nog terug keren in de muil van de moeder zodra er gevaar dreigt.
De vader speelt bij de opvoeding geen rol, anders dan dat hij een gevaar vormt waardoor ze in de muil van de moeder moeten schuilen.
Zodra de jongen groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen worden ze niet meer door het vrouwtje terug in de bek genomen.
Conclusie
Door zijn aparte jachttechniek is dit een fraai dier om te houden. Door hun grootte zijn ze echter alleen geschikt voor de grotere aquaria van twee meter of meer. Deze soort kan uitstekend gehouden worden om het aantal jongen in het aquarium binnen de perken te houden.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.