Arapaima gigas
Arapaima gigas is voor het eerst officieel beschreven in 1822 door Schinz. De geslachtsnaam “Arapaima” is afgeleid van de inheemse Tupi-taal, waarin “arapa” betekent “vis” en “paima” betekent “blad”, verwijzend naar de grote, schubachtige schubben van de vis. De soortnaam “gigas” komt uit het Latijn en betekent “reusachtig” of “gigantisch”, wat verwijst naar de enorme grootte van deze vis. In het Braziliaans Portugees worden ze ook wel Pirarucu genoemd. Dit is afkomstig uit de lokale Tupi taal en kan grofweg worden vertaald als “Rode Vis”. Dit is een verwijzing naar de staart die rood gekleurd is.
Beschrijving
Arapaima gigas is een indrukwekkende vissoort met een gestroomlijnd lichaam, grote vinnen en een kenmerkende kleur. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam met een kop die taps toeloopt naar een koperen-groene kleur en een opwaartse mond. Ze kunnen een lengte bereiken van maximaal 450 centimeter en een gewicht van 200 kg. Echter, meer gebruikelijke maten zijn ongeveer 200 centimeter en 100 kg.
De rug- en anaalvinnen zijn ver naar achteren geplaatst. De staart is groot en krachtig, vaak met een rode kleur. Zoals eerder benoemd komt hier de lokale naam Pirarucu vandaan.
Het lichaam is voornamelijk grijs tot grijs-groen, met rode vlekken op de schubben richting de staart of een roodachtige-oranje kleur van het vlees. De schubben zijn flexibel en pantserachtig, bestaande uit een harde, gemineraliseerde buitenlaag en een taaie maar flexibele binnenlaag, wat bescherming biedt tegen aanvallen van piranha’s.
Verschillen tussen de Sekses
Tijdens de voortplantingsperiode krijgen mannetjes een scherpe donkere kleur op de bovenkant van hun hoofd, die zich uitstrekt tot de rug, met gele vlekken op de onderkant van het hoofd en rode kleuren op de flanken, buik en staart. De kleurverandering bij vrouwtjes is nauwelijks merkbaar; het hele lichaam krijgt een lichtbruine kleur.
Verschillen tussen Juvenielen en Volwassenen
De juveniele fase wordt gekenmerkt door een totale lengte van minder dan 165 cm en seksuele onvolwassenheid. Volwassenen bereiken seksuele rijpheid rond de leeftijd van vijf jaar en een lengte van ongeveer 160 centimeter.
Gedrag en Temperament
Arapaima gigas is een obligate luchtademer en moet regelmatig naar de oppervlakte komen om lucht te ademen. Ze zijn piscivoor, wat betekent dat ze voornamelijk vis eten. Er is geen specifieke vermelding van agressief gedrag, maar ze leven voornamelijk solitair.
Levensduur
Arapaima gigas kan in het wild tot 15-20 jaar oud worden. Er zijn geen specifieke gegevens over hun levensduur in aquaria, maar het is aannemelijk dat ze, met de juiste zorg, een vergelijkbare levensduur kunnen bereiken als in het wild.
Biotoop
De Arapaima gigas bewoont verschillende soorten habitats binnen het Amazonebekken, zoals overstromingsvlakten, meren, en grote zijrivieren van de Amazone, waaronder de Rio Madeira en de Rio Machado. Ze leven zowel in wit water als in helder water, vaak in zuurstofarme gebieden zoals moerassige delen van het regenwoud. Hun habitat bevat vaak een overvloed aan planten, vooral in de overstromingsvlakten waar seizoensgebonden overstromingen plaatsvinden.
De bodem van hun habitat bestaat meestal uit zand en modder, vooral in de meren en rivierkanalen waar ze nesten bouwen en zich voortplanten.
Natuurlijke vijanden
De belangrijkste natuurlijke vijanden van de Arapaima gigas zijn mensen, die hen bejagen voor hun vlees, en kaaimannen zoals de brilkaaiman (Caiman crocodilus).
Dieet
Arapaima gigas is voornamelijk piscivoor, wat betekent dat hun dieet voornamelijk uit vis bestaat. Ze consumeren echter ook andere prooien zoals vogels, reptielen (bijvoorbeeld kleine kaaimannen en schildpadden), en zelfs kleine zoogdieren. In het wild kunnen ze meer dan 8% van hun lichaamsgewicht per dag consumeren. Voor een vis van 90 kg betekent dit ongeveer 7 kg voedsel per dag.
In een aquariumomgeving moet het dieet van de Arapaima gigas zoveel mogelijk hun natuurlijke dieet nabootsen. Dit kan bestaan uit vis, het belangrijkste onderdeel van hun dieet. Maar ook garnalen en schaaldieren, stukken kip of rundvleen en grote insecten. Vis moet wel de hoofdmoot van hun dieet blijven.
Kweek van Arapaima gigas
Gezien de grootte van deze vissoort mag het duidelijk zijn dat ze niet in een normaal huiskamer aquarium gekweekt kunnen worden.
Tijdens de voortplantingsperiode vertonen de mannelijke Arapaima gigas een opvallende kleurverandering. De mannetjes krijgen een scherpe donkere kleur op de bovenkant van hun hoofd, die zich uitstrekt tot de dorsale regio, bijna tot aan de aanhechting van de dorsale vin. De onderkant van het hoofd krijgt gele vlekken, terwijl de flanken, buik en staart een rode kleur krijgen. Doorgaans planten ze zich voort tijdens het regenseizoen.
De Arapaima gigas maakt nesten op harde grond zonder vegetatie en organisch materiaal. De nesten hebben een diameter van ongeveer 47 cm en zijn 15 tot 20 cm diep. Dit gebeurt meestal in ondiepe wateren aan de oevers van meren, kanalen en lagunes. De mannetjes bewaken de eieren en de jongen gedurende ongeveer een maand. De vrouw beschermt de jongen en de man door om hen heen te blijven zwemmen.
Een vrouwelijke Arapaima gigas kan tussen de 10.000 en 20.000 eieren leggen per legsel. Lang niet alle eieren zijn overigens bevrucht. De eieren zijn zo’n 2.5 tot 3 millimeter groot.
Video
Auteurs
John de Lange
Copyright foto’s
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.