Aplocheilus blockii

De Aplocheilus blocks is geschikt voor zowel grote als kleine aquariums met hier en daar een dichte randbeplanting en aan het oppervlak voldoende drijfplanten.

Aplocheilus blockii

Het lichaam van de Aplocheilus blockii is langgerekt en zijdelings slechts matig samengedrukt. Grondkleur iriserend geelgroen, buik iriserend blauwgroen, op de flanken talrijke roodachtige tot goudglanzende stippen. Ongepaarde vinnen citroengeel met roodbruine stippen en vlekjes. Buikvinnen oranjekleurig, borstvinnen kleurloos doorzichtig.

Grootte: ca. 5 cm.

De vrouwtjes: grondkleur vuilgeel tot groenachtig met een donkere lengteband en op de staartsteel een aantal smalle dwarsstrepen. Vinnen kleurloos; aan de rugvinbasis een donkere vlek.

Herkomst

Ceylon, Madras. De Aplocheilus blockii leeft daar in ondiepe, stilstaande en langzaam stromende wateren met een dichte vegetatie van grassen en oevergewassen.

Verzorging

De Aplocheilus blockii is geschikt voor zowel grote als kleine aquariums met hier en daar een dichte randbeplanting en aan het oppervlak voldoende drijfplanten. Bodem liefst donker. Grillige kienhoutpartijen lenen zich uitstekend als decoratiemateriaal. Bevolken de bovenste en middelste waterlagen. Evenals verwante soorten roofzuchtig, maar kan wel tezamen worden gehouden met grotere vissen. Aan de waterkwaliteit worden weinig eisen gesteld. Temperatuur 22- 24 graden. Het beste te houden als een paartje of één man met meer vrouwen. Als voedsel komen in feite uitsluitend levende voedseldieren in aanmerking, maar ter afwisseling wordt ook wel droogvoer genomen.

Kweek van de Aplocheilus blockii

De kweek van de Aplocheilus blockii is niet moeilijk. Ook in gezelschapsaquariums gaan de dieren tot voortplanting over, maar om dit te bereiken moet de temperatuur worden opgevoerd tot ca. 28 graden. Het stevige eiomhulsel maakt het mogelijk de eieren uit het groen te lezen en over te brengen in broedschalen. De jongen komen na ca. 12-14 dagen uit en zijn gemakkelijk op te fokken met de gebruikelijke opfokvoeders.

Bijzonderheden

De Aplocheilus blockii geniet algemene bekendheid en is tevens de kleinst bekende uit dit geslacht en daardoor beter houdbaar in gezelschapsaquariums dan de grotere en vaak zeer roofzuchtige soortgenoten.

Video

Auteur

Bianca

Copyright foto’s

Aquariumglaser.de

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

blockii

Herkomst

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

6.0

pH maximum

6.5

GH minimum

5

GH maximum

8

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aplocheilus blockii” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *