Apistogramma piaroa – Piaroa Dwergcichlide
De soort is voor het eerst beschreven door Mesa S. & Lasso in 2011. Ze behoren tot de familie Cichlidae. De naam Apistogramma komt van het Griekse ‘apistos’ (onzeker) en ‘gramma’ (lijn), wat verwijst naar de onbetrouwbare zijlijn van de vis. De naam “Piaroa” verwijst naar een inheems volk dat langs de Orinoco-rivier in Colombia en Venezuela woont.
Voordat de soort officieel werd beschreven werden ze aangeboden onder de namen Apistogramma sp. “Breitbinden/Broad-banded”, A. cf. sp. “Breitbinden”, A. sp. “Caño Morrocoy”.
Beschrijving
Uiterlijk:
Apistogramma piaroa heeft een ovaal lichaam met een gemiddelde lengte van 4 tot 6 centimeter. De kleur van de kop en flank varieert, maar ze hebben vaak een dikke zwarte band van de onderkant van het oog naar de onderkant van de kieuw. De vinnen zijn vaak kleurrijk, met mannetjes die verlengde vinstralen hebben.
Het vrouwtje van de Apistogramma piaroa heeft normaal een minder opvallende kleur dan het mannetje, vaak met subtiele tinten. Tijdens het broedseizoen worden de kleuren van het vrouwtje intenser, vooral geel, om potentiële bedreigingen af te schrikken en haar jongen te beschermen.
Verschillen tussen mannen en vrouwen:
Mannetjes zijn groter (tot 8 cm) en kleurrijker dan vrouwtjes (tot 5 cm). Tijdens het broedseizoen kunnen vrouwtjes agressief worden. Tijdens het broedseizoen veranderd de kleur van de vrouw naar geel.
Gedrag en temperament:
Apistogramma piaroa is over het algemeen vreedzaam, maar kan territoriaal zijn, vooral tijdens het broedseizoen. Ze leven meestal als paar en zijn bodembewoners.
Levensverwachting:
Ze kunnen tot 5 jaar oud worden in een aquarium.
Biotoop
Apistogramma piaroa komt van nature voor in Colombia, Venezuela en Brazilië. Ze leven in de bovenstroom van de Rio Orinoco en Rio Negro. Hun natuurlijke habitat bestaat uit ondiepe wateren met veel bladafval op de bodem. Ze leven in een tropisch klimaat met seizoensgebonden overstromingen.
Dieet
In het wild:
Apistogramma piaroa is omnivoor met een carnivore neiging.
In het aquarium:
Ze geven de voorkeur aan levend en diepvriesvoer zoals muggenlarven en artemia. Droogvoer wordt meestal genegeerd.
Het Aquarium
Een aquarium van minimaal 80 centimeter is geschikt voor een paar. Voor meerdere paren is een groter aquarium nodig. Het aquarium moet worden ingericht met zand, kienhout, takken en een laag bladeren. Geschikte waterwaarden zijn een pH van 4,5-6,0 en een temperatuur van 24-27 °C. Ze kunnen goed samenleven met vreedzame soorten zoals bijvoorbeeld tetras. Als je wil kweken met deze soort dan vermijd je het best Corydoras soorten. De Corydoras trekt zich niet aan van het territorium van de Apistogramma en walst dan gewoon door de nesten heen.
Kweek Aquarium en Conditioneren
Apistogramma piaroa kan in een gewoon aquarium worden gekweekt, maar een speciaal kweekaquarium van 60 centimeter kan nodig zijn. Het water moet zacht en zuur zijn. Conditioneren kan met levend voer.
Het afzetten
Tijdens het afzetten worden de kleuren intenser. Het vrouwtje legt de eieren meestal op het dak van een grot. Er worden ongeveer 50 tot 70 eieren gelegd. Na het leggen van de eieren bij de Apistogramma piaroa, neemt het vrouwtje de zorg voor de eieren op zich. Ze bewaaiert de eieren om ze van zuurstof te voorzien en bewaakt het nest.
Opgroeien van de jongen
De eieren komen na 2 tot 3 dagen uit. De jongen beginnen na ongeveer 5 dagen vrij te zwemmen. Het vrouwtje zorgt voor de jongen gedurende 4 tot 8 weken. Artemia-naupliën zijn geschikt als eerste voer.
Bijzonderheden
Apistogramma piaroa is minder agressief dan andere Apistogramma-soorten. Ze zijn gevoelig voor veranderingen in waterwaardes.
Conclusie
Apistogramma piaroa is een interessante soort voor aquarianen met enige ervaring. Ze zijn relatief vreedzaam en kunnen goed in een gezelschapsaquarium worden gehouden. Het is belangrijk om hun specifieke water- en voedingsbehoeften te respecteren om hun welzijn te garanderen. De soort biedt een fascinerend broedgedrag en ouderlijke zorg, wat een verrijking kan zijn voor de aquariumervaring.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Erik Bakker – Aqua-specials.nl