Apistogramma norberti
Volwassen Apistogramma norberti maken een plompe indruk. Ze hebben een grove kop met duidelijk aanwezige onderstandige lippen. Mannen kunnen ongeveer 9 en vrouwen 6 cm lang worden. De vrouwen hebben relatief veel kleur, meer dan veel andere Apistogramma vrouwen.
Herkomst
Río Tahuayo, Peru
Het aquarium
Voor Apistogramma norberti kan het aquarium net zo ingericht worden als voor de meeste andere Apistogramma. Een zandbodem met veel structuur elementen door middel van hout, stenen bladeren en planten. De vissen hebben vrij veel ruimte nodig, kleiner dan een aquarium van 1 meter is niet aan te bevelen.
Water
Temperatuur: 22-29 graden.
PH: 5 -6
GH: 0-5
Deze zwartwater vis is vrij lastig te houden, eigenlijk alleen geschikt voor de ervaren aquariaan. Het water moet vrij zijn van organische belasting, ververs hierom het water vaak.
In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.
Voeding
Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal. Ze lusten ook klein levend voer zoals muggelarven, mysis, daphnia, cyclops en artemia, ook diepvriesvoer. Droogvoer word over het algemeen goed geaccepteerd.
Karakter
Apistogramma norberti is vrij schuw, in een goed ingerichte bak met bijvissen die rustig hun gang gaan worden ze na enige tijd wel wat rustiger. De mannen zijn polygaam, zorg dus bij het houden van een harem voor minimaal 3 vrouwen bij 1 man. Beter is de vissen in een grotere bak te houden met 3 mannen en ongeveer 2 a 3 keer zo veel vrouwen.
Kweek van de Apistogramma norberti
Ongeveer 200 rode eieren worden in een hol afgezet, de vrouw verzorgt de jongen alleen. In de eerste 5-6 maanden is de waterkwaliteit erg belangrijk voor de overlevingskansen van de jongen. De geslachtsverdeling van de jongen is sterk afhankelijk van temperatuur en pH waarden van het water.
Video
Auteur
Jelle
Copyright foto’s
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com