Apistogramma megaptera

De Apistogramma megaptera is een grote, niet te moeilijke dwergcichlide, met prachtige vinnen. Voormalig bekend onder de naam Apistogramma sp. breitbinden

Apistogramma megaptera

Het eerste wat opvalt als je Apistogramma megaptera ziet is de hoge rugvin van de man. Bij volwassen dieren zal die blauwig getint zijn, evenals de aarsvin. De staartvin bij de mannen is verticaal gestreept, in combinatie met de vinstralen lijkt die daardoor geblokt. Bij beide geslachten valt de brede zwarte streep die van het oog schuin naar achter loopt goed op, vandaar de voormalige naam Apistogramma sp. breitbinden. Mannen worden ongeveer 8 cm lang, vrouwen blijven met 5 centimeter duidelijk kleiner.

Herkomst

Oostelijk Colombia, west Venezuela en noord Brazilië.

Het aquarium

De inrichting verschilt niet ten opzichte van andere Apistogramma soorten. Veel zichtbrekers en 3 holen per vrouwtje, dit kan bereikt worden met hout, stenen, kokosnoten, bladeren en zelfs planten. Deze vissen zijn constant in het zand aan het happen om dit over de kieuwen te filteren, zorg dus voor een fijne zandbodem.

Water

Temperatuur: 23-31 graden.
PH: 3,5 -6
GH: 0-5

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal. Ze lusten ook levend voer zoals muggelarven, daphnia, cyclops en artemia, ook diepvriesvoer.

Karakter

Apistogramma megaptera is niet de makkelijkst te houden vis, enerzijds doordat ze heel schoon water nodig hebben, anderzijds door de vele ruimte die ze nodig hebben. Als er aan deze eisen word voldaan, heb je er echter een makkelijke vis aan. Om agressie tussen de vissen te voorkomen is het verstandig enkele hoog zwemmende zalmpjes toe te voegen zoals Nannostomus soorten. In aquaria kleiner dan ene meter kan beter voor een andere Apistogramma soort gekozen worden, dit is net voldoende voor een harem van 1 man en 3 vrouwen. In grote aquaria vanaf 1,60 kan er een groep gehouden worden.

Kweek van de Apistogramma megaptera

Mannen hebben een ruim territorium waarin ze met meerder vrouwen paren. De balts kan enkele dagen duren, waarna de vrouw de man naar een hol lokt waar zij alleen in past, de eieren worden van buiten het hol bevrucht, waarna de vrouw heen en weer zwemt om de hom het hol in te krijgen. Voor een succesvolle kweek is zacht, zuur water nodig, 2GH, 3,5-5,5 pH. Na 8-12 dagen gaan de jongen vrijzwemmen, waarna ze 3 weken door de vrouw verzorgt worden, daarna blijven de jongen nog enkele weken in het territorium van de man. De jongen zijn na bijna 1 jaar pas geslachtsrijp. Bij lage temperaturen en een lage pH zullen de meeste jongen vrouw zijn, bij hoge temperaturen en een hogere pH zijn het vooral mannen.

Auteur

Jelle

Copyright foto’s

Erik Bakker – Aqua-specials.nl

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

megaptera

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

31

pH minimum

4.0

pH maximum

6.0

GH maximum

5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma megaptera” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *