Herkomst
Rio Juruá grensgebied Brazilie en Peru
Beschrijving
Vrouwen van de Apistogramma juruensis worden tot ongeveer 6 centimeter, mannen worden een stuk groter met 9 centimeter. Qua vorm lijken de vissen erg op Apistogramma cacatuoides. Het verschil tussen de vrouwen is vrijwel niet te zien al is bij Apistogramma juruensis de zwarte vlek op de kin net wat groter. Ook bij de mannen valt die kinvlek op. De voorste vinstralen van de rugvin bij de man hebben rode toppen. Een ander duidelijk determinatie kenmerk is de gitzwarte lengte streep.
Inrichting
Voor de Apistogramma juruensis is een aquarium nodig van ongeveer een halve vierkante meter, oftewel 100×50 cm. Vanzelfsprekend moet de bak structuurrijk ingericht worden, dit is te doen door veel planten, hout stenen en bladeren te gebruiken. Ze voelen zich zowel in een structuur rijke zwartwater bak als in een plantenbak goed op hun gemak.
Water
Temperatuur: 20-29 graden.
PH: 4,5-7
GH: 0-4
In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.
Voeding
Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal. Ze lusten ook klein levend voer zoals muggenlarven, mysis, daphnia, cyclops en artemia, ook diepvriesvoer.
Karakter
Het is een vreedzame vis die je in een harem kan houden, dus 1 mannetje met minimaal 3 vrouwtjes. Bij 1 vrouw word al zijn aandacht op haar gericht en komt het voor dat hij haar de dood in jaagt, bij 2 vrouwen is de agressie tussen de vrouwen groot, waardoor 1 het onderspit delft. In een wat groter aquarium (vanaf 1.50m) kan al snel een groep (minimaal 3 mannen) gehouden worden.
De dominantie strijd bij de mannen is zo geritualiseerd dat er vrijwel nooit gewonden bij vallen. Alleen vrouwen met een nestje willen nog wel eens andere vissen verwonden. Let er in een gezelschapsaquarium op dat je niet te drukke vissen of veel bodembewoners hebt. Vooral de combinatie met Corydoras soorten kan voor beide soorten voor stress zorgen.
Kweek
De kweek gaat het beste bij 24-26 graden, een pH van 5.5, een KH van 2 en een geleidbaarheid van maximaal 50 microSiemens/centimeter. In 2 uur tijd worden 80-150 eieren in een hol afgezet. Opvallend bij deze soort is dat de man niet het grote territorium beschermt maar tot de jongen gaan vrij zwemmen vlak bij het nest blijft. Daarna word hij door de vrouw weggejaagd en zal tot de jongen enkele weken oud zijn weer het hele territorium verdedigen. Daarna zal hij de jongen ook weer mogen begeleiden.
Na ongeveer 4 maanden zijn de jongen geslachtsrijp bij een formaat van 3-5cm. De vader zal dan de jonge mannen uit zijn territorium verdrijven. De jonge dames zullen dan hun eigen territorium rond een hol gaan vormen.
Video
Auteur
Jelle
Copyright foto’s
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com