Apistogramma gibbiceps

De Apistogramma gibbiceps is een van de vredelievende dwergcichliden die prima gecombineerd kan worden in een gezelschapsaquarium.

Apistogramma gibbiceps

Apistogramma gibbiceps kan een lengte bereiken van zo’n 8 centimeter. De mannetjes hebben meer kleur dan de vrouwtjes, de vrouwtjes zijn iets kleiner.

Herkomst

Brazilië.

Het aquarium

Voor deze vis is een aquarium nodig van 80 centimeter. De bak inrichten met dichte randbeplanting en achtergrondbeplanting, verder kienhoutwortels, halve kokosnoten en stenen om schuilplaatsen te maken. Voor een meer natuurlijk uiterlijk kunnen er ook eiken en beuken bladeren toegevoegd worden, als de bladeren verteren laten ze een detritus laag achter (zie dieet).

Water

Temperatuur: 26-28 graden.
PH: 6
GH: 3-4

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Ze lusten klein levend voer zoals zwarte en witte muggenlarven, watervlooien en artemia, diepvriesvoer, aanvullen met droogvoer. In de natuur leven Apistogramma van detritus, hier filteren zij de eetbare delen uit.

Karakter

Het is een vreedzame dwergcichlide die je prima kunt samenhouden met andere vissen zoals Karperzalmen. Het zijn territoriumvormers en holenbroeders. In bakken vanaf 1 meter kan 1 man met meerder vrouwen gehouden worden. Voor een meer natuurlijke samenstelling is een bak nodig van minimaal 1,50m waar een groep van minimaal 3 mannen met ongeveer 2 keer zo veel vrouwen in kunnen.

Kweek van de Apistogramma gibbiceps

De kweek van de Apistogramma gibbiceps is niet zo eenvoudig, gebruik zeer zacht water. Het vrouwtje heeft de broedzorg en het mannetje verjaagd de indringers van het nest. Ze zetten zo´n 200 eitjes af in een hol, na 2 à 3 dagen komen de jongen uit, na ongeveer een dag of 5 zwemmen ze vrij rond. Je kunt de jongen opkweken met fijn stofvoer of artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma gibbiceps” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *