Apistogramma borellii – Blauwe Dwergcichlide
De Apistogramma borellii kan een lengte bereiken van zo’n 8 centimeter. De mannetjes hebben meer kleur dan de vrouwtjes, de vrouwtjes zijn iets kleiner en zijn geelachtig van kleur. Vroeger was deze soort bekend onder de naam Apistogramma reitzigi. In het wild blijven ze doorgaans kleiner; de mannen tot zo’n 7 centimeter en de vrouwen tot 4,5 centimeter.
Er zijn overigens diverse varianten van deze soort, de gele en blauwe varianten. De gele variant heeft een min of meer gele kop en borst met een diep blauw lichaam. Bij de blauwe variant worden de gele delen onderdrukt, bij hen worden delen van de kop bloedrood. In de handel kun je hele mooie exemplaren met een rode kop vaak terug vinden onder de naam Apistogramma borellii “Opal”.
Etymology
Borellii: de naam is afgeleid van de ontdekker van dit visje Dr. A. Borelli. Apistos = Grieks voor onbetrouwbaar, gramma = lijn, streep.
Synoniemen
Heterogramma borellii, Heterogramma ritense, Heterogramma rondoni, Apistogramma aequipinnis, Apistogramma reitzigi.
Herkomst
Mato Grosso, Pantanal, Rio das Mortes, Brazilië, Paraguay.
Het Aquarium
Voor deze vis is een aquarium nodig van minimaal 60 centimeter voor een koppel. De bak inrichten met dichte beplanting, gebruik kienhout, bloempotjes en halve kokosnoten om schuilplaatsen te maken. De bodem moet bestaan uit zand omdat ze in het zand op zoek gaan naar voedseldeeltjes. Met een donkere bodem komen de kleuren van de vis beter tot zijn recht. Ze houden wel van een beetje stroming. Deze dwergcichlide is erg gevoelig voor vervuild water, dus regelmatig water verversen.
Water
Temperatuur: 20-28 graden.
pH: 6.0 – 8.0
GH: 5-19
In het wild kan de temperatuur behoorlijk variëren. De luchttemperatuur kan in de winter behoorlijk zakken. In de ondiepe wateren waarin de Apistogramma borellii leeft, zorgt dit ook voor een lagere water temperatuur die op sommige plaatsen kan dalen tot 16 of soms zelfs 12 graden. Het kan dus geen kwaad om in de winter de temperatuur een paar graden terug te schroeven. Voor de kweek is wel een wat hogere temperatuur nodig.
De vissen het jaarrond op de maximale temperatuur houden is niet goed voor ze. Ze blijven dan in de kweekmodus zitten wat de levensduur behoorlijk kan verkorten. Het is verstandig de temperatuur op een graad of 20 in te stellen en de lampen en omgevingstemperatuur de rest te laten doen, op deze manier krijg je een dag en nacht schommeling, en warmer water in de zomer.
Voeding
Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal. Daarnaast nemen ze happen van het zand. Ze kauwen op het zand waarbij voedseldeeltjes achterblijven op de kieuwbogen waarna ze worden doorgeslikt. Ze lusten ook graag zwarte, witte en rode muggenlarven, artemia, cyclops, Daphnia en mysis, ook droogvoer.
Karakter
De Blauwe Dwergcichlide is een vreedzame vis, maar wel een territoriumvormer, ze zijn geschikt als beginnersvis. Je kunt ze in een koppel houden, maar het beste is in een harem, dus 1 mannetje met meerdere vrouwtjes of een groep in een groter aquarium (1.20m), in dit geval minimaal 3 mannen met ongeveer 2 vrouwen per man. Het zijn geen gravers en laten de planten met rust. Ze zwemmen meestal in de onderste waterlagen. Samenhouden met maanvissen is niet altijd even succesvol, deze combinatie kun je beter vermijden.
Kweek van de Apistogramma borellii
Om de Apistogramma borellii aan het kweken te krijgen is doorgaans een wat hogere temperatuur nodig. Het zijn holenbroeders, er worden 50 tot 70 eitjes afgezet in een hol. Na de paring wordt het mannetje verjaagd door het vrouwtje en heeft zij de broedzorg. De eieren komen na zo’n 4 tot 5 dagen uit. Nog eens 5 tot 6 dagen later kunnen de jongen vrij rondzwemmen. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.
Als je meerdere vrouwen met jongen in je bak hebt kan het zijn dat vrouwen van elkaar jongen stelen. Hierdoor krijg je gemixte jongen groepen in leeftijd, hierbij leren de jongste visjes van de iets oudere om de aanwijzingen van de moeder op te volgen.
Video
Auteur
Coby – J. de Lange – Jelle Touwen
Copyright foto’s
Erik Bakker
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Referenties
Frank Schäfer – AquariumGlaser.de