Apistogramma bitaeniata
Apistogramma bitaeniata is in 1936 voor het eerst beschreven door J. Pellegrin. Toen nog als Apistogramma pertensis var. bitaeniata.
Beschrijving
Lengte 9 cm.
Karakter
Er wordt gezegd dat dit een vrij rustige en vreedzame vis is, het beste kan men 1 mannetje met meerdere vrouwtjes samenhouden. Echter ervaringen wijzen uit dat dit een van de agressievere soorten is waarbij de vrouwtjes het mannetje de dood in jagen als ze eieren hebben en je ze niet apart zet. De vrouwtjes hebben een territorium binnen het territorium van het mannetje. In een bak van voldoende formaat (vanaf 1.50m) kunnen deze vissen ook goed in een groep gehouden worden, op deze manier zie je meer natuurlijk gedrag en heb je minder agressie problemen. Bij het houden van Apistogramma in groepen is het van belang minimaal 3 mannen te hebben.
Herkomst
Peru, Brazilië, Colombia.
Dieet
Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal. Als voedsel kan verder het beste klein levend voer gegeven worden, zoals artemia, watervlooien en cyclops.
Het Aquarium
Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak inrichten met dichte beplanting, drijfplanten, stenen, kienhout en halve kokosnoten zodat er voldoende holen en schuilplaatsen ontstaan. Het is aan te raden regelmatig water te verversen.
Water
Temperatuur: 24-26 graden.
PH: 6,5-7
GH: 1-4
In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.
Kweek van de Apistogramma bitaeniata
De kweek van de Apistogramma bitaeniata is vrij moeilijk, er worden tot zo´n 100 eitjes in een hol afgezet en bevrucht, het legsel wordt door het vrouwtje verzorgd en bewaakt, het mannetje verdedigt het territorium. Voor het uitkomen van de eieren is erg zacht water nodig, regenwater of gedemineraliseerd water is daarbij onontbeerlijk.
Na ongeveer 3 dagen komen de eitjes uit en na 5 dagen zwemmen de jongen vrij rond, ze kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.
Video
Auteurs
Coby, John de Lange
Copyright foto’s
Frederik Lins
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com