Apistogramma barlowi

De Apistogramma barlowi is de ideale Apistogramma voor zowel de beginnende aquariumhouder als de gevorderde kweker.

Apistogramma barlowi

De Apistograma barlowi is een hoger gebouwde Apistogramma en kan een lengte bereiken van zo’n 8 centimeter. Er zijn 2 kleurvormen van deze soort bekend. De basiskleur van de mannen is licht met blauw iriserende schubben. De vissen zijn blauw en de staartvin is aan de onderste helft geel gekleurd. De vrouwen zijn grauwgeel, in de paartijd knalgeel met donker zwarte vlekken.

Herkomst

Río Ampiyacu, Peru.

Inrichting

Voor een natuurlijke inrichting dienen schuilplaatsen met te worden gemaakt doormiddel van hout en halve kokosnoten. Verder kunnen er gedroogde bladeren toegevoegd worden, als de bladeren verteren vormt zich een detrituslaag op de bodem (zie voeding). Om het licht wat te filteren kunnen drijfplanten toegevoegd worden. Ook in een beplant aquarium voelen deze vissen zich prima op hun gemak.

Water

Temperatuur: 22-28 graden.
PH: 4 -7,5
GH: 0-12

Over het algemeen is deze vis ook door beginnend aquarianen goed te houden. In middelhard water met een neutrale zuurgraad doen ze het prima.

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal. Ze lusten ook klein levend voer zoals muggelarven, mysis, daphnia, cyclops en artemia, ook diepvriesvoer. Droogvoer word over het algemeen goed geaccepteerd.

Karakter

De dames van deze soort kunnen redelijk onverdraagbaar zijn naar elkaar. Daarom is het verstandig om in een bak tot 1 meter maximaal 1 man met 1 vrouw te houden. In grotere bakken kan 1 man met 3 vrouwen gehouden worden. Het meest ideaal is in een goed ingerichte bak vanaf 1.50m een groep van minimaal 3 mannen en dubbel zoveel vrouwen te houden, hierbij word de agressie goed verdeeld. Naar andere bewoners is het een vreedzame vis. In het wild komt deze soort voor met Nannostomus marginatus, Apistogramma aggasizii, Crenuchus spirulus en Pyrrhulina spp..

Kweek van de Apistogramma barlowi

De kweek van de Apistogramma barlowi is anders dan bij andere Apistogramma. Ook hier legt de vrouw de eieren in een hol, na uitkomst van de eieren worden de larven door de moeder en soms ook door de vader in de bek genomen tot ze gaan zwemmen. Voor het kweken van deze vis is erg zacht water nodig. De nesten zijn kleiner dan bij anderen soorten doordat er niet zoveel jongen in de bek van de moeder passen. Voor het opkweken van de jongen kan infusoriën, artemia maar ook jonge watervlooien gebruikt worden.

Video

Auteur

Jelle

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
David Rejdemyhr

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

barlowi

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

4.0

pH maximum

7.5

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma barlowi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *