Apistogramma baenschi

De Apistogramma baenschi is een prachtige dwergcichlide uit het nijsseni complex. Zeker als ze gaan broeden zijn ze heel gaaf gekleurd.

Apistogramma baenschi

Apistogramma baenschi is in 2004 officieel beschreven door Römer, Hahn, Römer, Soares & Wöhler. De geslachtsnaam Apistogramma is op te breken in twee oud Griekse woorden. Apisto betekent onzeker en gramma betekent signaal. Dit is een verwijzing naar de variabel ontwikkelde zijlijn die grotendeels alleen bestaat uit schubben met poriën. De soortnaam baenschi heeft hij gekregen ter ere van Hans Baensch een Duitse schrijver van aquarium boeken.

Voordat ze officieel werden beschreven stonden ze bekend als Apistogramma sp. Inka.

Beschrijving

Apistogramma beanschi wordt ongeveer 7-8 cm lang. Mannen hebben een blauwige grondkleur, met een hoge rugvin, in de staart zit een geel tot rode ring. Opvallend zijn de verticale strepen over de romp. Vrouwen zijn een stuk minder spectaculair qua kleur, met een gele onderkleur, in broedtijd zijn de dames knalgeel met pikzwarte verticale strepen.

Herkomst

Noordwest Peru

Inrichting

Deze vissen hebben een aquarium van minimaal 80 centimeter nodig. Hierin kan een koppel Apistogramma baenschi gehouden worden. Het aquarium kan worden ingericht zoals bij elke Apistogramma, een zandbodem, met veel structuur elementen zoals stukken hout, stenen, planten en bladeren. Zorg dat er voor ieder  vrouwtje ongeveer 3 broedholen zijn waar ze uit kunnen kiezen. In een plantenbak kunnen ze ook prima gehouden worden. Voor een natuurlijk biotoop zitten er echter nauwelijks planten in, maar is de bodem bedekt met enkele centimeters blad.

Water

Temperatuur: 20-26 graden
pH: 4-6.5
GH: 0-4

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

In het wild leven Apistogramma van detritus waar ze eetbaar materiaal uitfilteren. Dit kan in het aquarium worden bereikt door door het laten verteren van bladeren en takken op de bodem. De vissen kunnen verder worden bijgevoerd met verschillende soorten levend en diepvries voer. Geef ze echter niet te veel rode muggenlarven en tubifex. Ook aan algentabletten word graag geknabbeld.

Karakter

Deze vrij vriendelijke Apistogramma kunnen goed met andere vissen gehouden worden. Probeer in de kleinere bakken wel de bodem voor deze soort vrij te houden. Voor een koppel is een aquarium van 80 centimeter genoeg, in een bak van 1 meter kan ook een man met 3 vrouwen gehouden worden. Dit is een van de weinige vissen in het Nijsseni complex die zowel koppels kan vormen als in harems kan. In een grote bak van 150 centimeter of meer kan een groep van minimaal 3 mannen met minimaal even veel vrouwen gehouden worden, dit geeft het meest natuurlijke gedrag.

Kweek van Apistogramma baenschi

De kweek van Apistogramma baenschi is niet heel moeilijk. In wat harder lichtzuur water kunnen kleine nestjes worden verwacht. In zachter zuur water zijn de nesten echter aanzienlijk groter, de jongen zijn onder die omstandigheden ook veel sterker. De eieren komen afhankelijk van de temperatuur na 36-72 uur uit, 5 tot 6 dagen later zwemmen de jongen vrij. De jongen vissen kunnen dan gevoerd worden met net uitgekomen artemia. Met veel voer en schoon water (let op veel verversen) groeien de jongen redelijk snel op. Na 5-6 maanden zijn de jongen zelf weer geslachtsrijp.

Video

Auteur

Jelle

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Bas Harmsen

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma baenschi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *