Aphyosemion primigenium

De Aphyosemion primigenium is een van de kleine kleurrijke killivissen. Ze laten zich ook nog eens relatief makkelijk kweken!

Aphyosemion primigenium

Mannen en vrouwen zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. De mannen zijn fel gekleurd terwijl de vrouwen een wat saaier vaal geel/grijs zijn. Ze hebben beiden wel een slank langwerpig lichaam wat gebouwd is om zich te bewegen in ondiep, dicht beplant water. De mannen hebben een lichte grondkleur met rijen rode stippen op de flank die een aantal horizontale lijnen vormen. De rug is geel wat in de rugvin en naar de staart toe duidelijker wordt. De rug- en staartvin hebben een rode en blauwe zoom. Om het oog van de man heen zit een blauwe rand.

Er zijn verschillende varianten van deze fraai gekleurde soort die er iets anders uitzien. De vangstplaats wordt vaak aangeduid met een code, 2 voorbeelden van deze soort zijn de Aphyosemion primigenium GEB94/21 en de Aphyosemion primigenium specie GEB88/10. De code achter de soortnaam geeft aan waar en wanneer deze vissen (of hun voorouders) zijn gevangen. Dit maakt het makkelijker om de verschillende stammen uit elkaar te houden.

Herkomst

De Aphyosemion primigenium is afkomstig uit het Zuid Westen van Gabon waar ze leven in kleine stroompjes in het gebied rondom de Nyanga en Dole-N’ Gounie rivieren tussen Mouila en Bdede-Lebamba

Aquarium 

De Aphyosemion primigenium zwemt doorgaans in de bovenste waterlaag waar ze graag beschutting zoeken tussen de waterplanten. Zorg dus voor een dichtbeplant aquarium met fijne bladeren. Ook drijfplanten als Riccia of eendenkroos wordt op prijs gesteld. Ze houden van wat gedempt licht.

Water

Temperatuur: 18 tot 22 graden
pH: 6,5 tot 7,5
GH: 8 tot 10

Voeding

Het voer voor de Aphyosemion primigenium kan bestaan uit een basis van droogvoer aangevuld met levend of diepvries voer zoals bijvoorbeeld artemia, grindal wormpjes, artemia en watervlooien.

Karakter

Deze soort is redelijk vredelievend en kan worden gehouden samen met andere vredelievende niet al te grote soorten zoals potloodvisjes en tetra’s.

Kweek

Met een maand of 7-8 zie je het verschil tussen de man en vrouw, met ongeveer een jaar kun je de eerste voorzichtige poging wagen om met de Aphyosemion te kweken. De eerste keren zal dat waarschijnlijk niet succesvol zijn. Als de vissen een maand of 13 a 15 zijn kun je de vrouwtjes een week of twee apart zetten van de mannen zodat de vrouw zich kan klaarmaken om eieren af te zetten.

Om met de Aphyosemion primigenium te kweken kun je ze in het gezelschapsaquarium laten en hopen dat de eieren die gelegd worden uitkomen en de jongen blijven leven. Wil je met meer succes jongen overhouden dan kun je de ouders het beste apart zetten net zoals de kwekers dat doen. Neem hiervoor een aquarium van niet groter dan 10 tot 20 liter. Doe hier een spons of klein filter in om het water schoon te houden. Vul het aquarium met een grote hoeveelheid planten, Javamos is hiervoor uitstekend geschikt omdat het een plek geeft om de eieren in af te zetten en omdat tussen het Javamos voldoende klein leven zit voor de jongen. Voor het afzetten van de eieren kan eventueel ook een flinke afzetmop worden gebruikt waar je iedere dag de eieren uit kunt verzamelen.

Er zijn meerdere methodes om de eieren uit te laten komen. Gewoon in het aquarium, de eieren komen dan na zo’n 12 dagen uit. Na het afzetten van de eieren kun je de ouders in het kweekaquarium houden, mits voldoende gevoerd blijven de ouders wel van de eieren en jongen af en geeft ze de kans meer eieren te leggen. De jongen kun je best wel verwijderen zodra ze een centimeter groot zijn anders krijg je geen nieuwe jongen meer (die worden dan opgegeten). Of je verzameld de eieren uit de afzetmop en bewaart ze in iets vochtige turf. Na 20 dagen giet je wat aquariumwater op de eieren waarna ze uitkomen.

De eerste paar dagen teren ze nog op hun eizak, daarna kun je ze voeren met vers uitgekomen artemia en infusoria, fijn slootvoer kan ook, daarbij moet je alleen oppassen voor hydra. Je kunt ook proberen volwassen watervlooien te kweken in het aquarium waar de jongen inzitten. De volwassen watervlooien zijn te groot voor de jongen maar produceren wel een grote stroom jonge watervlooien die de jongen wel kunnen eten.

Video

Auteur

Bob Thie – J. de Lange

Copyright foto’s

J. de Lange
Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

primigenium

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Zone

Dieet

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

18

Temperatuur maximaal

22

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

8

GH maximum

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aphyosemion primigenium” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *