Aphyosemion mengilai

De mannen van de Aphyosemion mengilai hebben een blauwige grondkleur met daarop rode vlekken. De rug- en anaalvin zijn blauw wat aan de rand is afgezet met een zwarte band.

Aphyosemion mengilai

De naam Aphyosemion is op te delen in twee stukken. Aphye is afgeleid uit Grieks en betekend “kleine vis”. Semeion betekend “met vlag” of “vaantje”. Dit is een verwijzing naar de verlengde vinstralen van de rug- en anaalvin. De naam mengilai is een verwijzing naar de chauffeur en gids François Mengila uit Gabon.

Beschrijving

De mannen van de Aphyosemion mengilai hebben een blauwige grondkleur met daarop rode vlekken. De rug- en anaalvin zijn blauw wat aan de rand is afgezet met een zwarte band. Deze zwarte band is ook het onderscheid met de andere soorten die veel op de Aphosemion lijken. De Aphyosemion grelli lijkt het meest op deze soort; de mengilai heeft echter meer vinstralen in de anaal- en rugvin. Een ander onderscheid is de lengte. De Aphyosemion mengilai kan een totale lengte bereiken van zo’n 5 centimeter waar de Aphyosemion grelli niet langer wordt dan zo’n 4 centimeter.

Biotoop

De Aphyosemion mengilai is afkomstig uit een klein gebied in Gabon. Ze bewonen daar het stroomgebied van de Ikoy River die stroomt door het Chaillu Massief in Gabon. Ze bewonen daar de kleine ondiepe stroompjes met modderige bodem en veelal bladeren op de grond.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Rudolf Pohlmann – Killifishe.info – Facebook

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

mengilai

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aphyosemion mengilai” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *