Aphyosemion bitaeniatum

Om de natuurlijke levenslust en kleurenpracht van de Aphyosemion bitaeniatum goed naar voren te laten komen moet het wateroppervlak liefst dichtbegroeid zijn met planten.

Aphyosemion bitaeniatum

De Aphyosemion bitaeniatum is al in 1924 beschreven door Ahl. De soort is ingedeeld in het geslacht Aphyosemion met als ondergeslacht Chromaphyosemion. Ondergeslachten worden in de officiële naam niet weergegeven.

De naam Aphyosemion is op te delen in twee stukken. Aphye is afgeleid uit Grieks en betekend “kleine vis”. Semeion betekend “met vlag” of “vaantje”. Dit is een verwijzing naar de verlengde vinstralen van de rug- en anaalvin.

Synoniemen: Aphyosemion bivittatum bivittatum, Aphyosemion bivittatus, Aphyosemion multicolor, Aphyosemion nigri, Aphyosemion rubrostictum, Fundulopanchax bitaeniatus, Fundulopanchax bivittatus, Fundulopanchax multicolor, Fundulus bitaeniatus, Fundulus bivittatus, Fundulus rubrostictus

Herkomst

Togo, Equatoriaal Guinea. De Aphyosemion bitaeniatum bewoont daar de tijdelijke poelen en plassen, alsmede in moerassen.

Vorm en kleurtekening

Lichaam gestrekt, matig hoog en zijdelings gering samengedrukt. Grondkleur, vorm der vinnen en het kleurenpatroon in sterke mate afhankelijk van de uiteenlopende regionale vind gebieden.

Grondkleur blauwgroen, rug donkerder, buik oranjebruin met gele boventoon. Op de kop en de kieuwdeksels grillige rode streeptekening. Op het bovenlichaam een fraaie bloktekening die wordt opgeroepen door een zeer regelmatige rode vlektekening, afwisselend met goudgele tot lichtbruine velden, Alle schubben min of meer rood tot roodbruin omzoomd. Rugvin zeer krachtig, oranjerood tot roestbruin met donkere vlekken en streeptekening in de membranen. Aarsvin aan de basis zachtgroen, smalle blauwe zoom welke onmiddellijk wordt gevolgd door een diep rode band, achterste vindeel oranjerood. Buikvinnen zacht blauwgroen met eveneens blauwrode zoom. Borstvinnen aan de basis geel, overgaand in rood, blauw gezoomd.

Maximale lengte zo’n 4 centimeter.

Zoals veel killies kent de Aphyosemion bitaeniatum lokale varianten. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van deze locale varianten. Achter hun naam staat de locatie aanduiding van degene die de vis hebben gevangen:

De vrouwtjes

afgeronde vinnen, grondkleur geelachtig, 2 duidelijke donkere lengtestrepen.

Verzorging

Om hun natuurlijke levenslust en kleurenpracht te tonen moet het wateroppervlak liefst dichtbegroeid zijn met oppervlakte planten die het invallende licht temperen. Bovendien maken killivissen graag gebruik van neerhangende wortelpartijen om het legsel in af te zetten.

pH 6 tot 6,5, DH 5 tot 7. Hoewel in de natuurlijke biotopen vooral overdag vrij hoge temperaturen worden gemeten, houden we de vissen in gevangenschap op 22 – 24 graden; hogere temperaturen bekorten de levensduur. Als voedsel komen allerlei aquatiele insecten en hun larven in aanmerking, maar de voorkeur wordt gegeven aan zwarte en witte muggenlarven, ook watervlooien worden naar hartelust verorbert.

Reeds door de verwerking van veel turf en kienhout in het aquarium, zal het water lichtgeel kleuren, wat we nog kunnen bevorderen door een permanente filtering over turf.

Kweek van de Aphyosemion bitaeniatum

Aphyosemion bitaeniatum zijn plantenleggers, De eieren worden aan planten afgezet maar wel in de onmiddellijke nabijheid van de bodem, daarom is het verstandig om bij deze soort wel een bodem aan te leggen.

Ze stellen weinig eisen aan de kweekbakinrichting. Een bodem is meestal overbodig, maar willen we deze toch aanbrengen dan kan deze het beste bestaan uit goed uitgekookte turfmolm. Als afzetsubstraat zijn de zgn. ‘kweekkwasten’ uitstekend geschikt 2 á 3 kwasten per bakje is voldoende.

Het paren kan enige weken in beslag nemen. Na ongeveer 3 weken haal je het echtpaar uit de kweekbak en breng je het water terug tot de kwasten nog net in het water hangen, breng de temperatuur terug naar 18 graden. Houdt de kweekbak donker. Na 10 – 14 dagen komen de eieren uit.

Opfokvoer: Artemia-naupliën, gezeefde Cyclops en Daphnia, grindalwormpjes.

Opmerkingen

Het geslachtsverschil is bij sommige exemplaren na zo’n 8 weken te zien maar meestal pas na een paar maanden. Aphyosemion soorten zijn meestal na een jaar geslachtsrijp.

Auteur

Bianca

Copyright foto’s

Peter Maguire
Hristo Hristov
Rudolf Pohlmann – Killifishe.info – Facebook

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

bitaeniatum

Synoniemen

Aphyosemion multicolor, Aphyosemion rubrostictum, Fundulopanchax bitaeniatus, Fundulopanchax multicolor, Fundulus bitaeniatus, Fundulus rubrostictus

Eerstbeschrijving

Ernst Ahl

Karakter

Broedgedrag

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

3

Lengte Maximaal

4

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

6.0

pH maximum

6.5

GH minimum

5

GH maximum

7

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aphyosemion bitaeniatum” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *