Aphyocharax rathbuni – Robijnzalm
De Aphyocharax rathbuni is een van de edelsteentjes uit de kleine minivis wereld die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. Ik liep langs de vissen in een aquarium in een winkel, maar mijn vrouw, Sandy, herkende het als die speciale soort. In de bak van de handelaar was het een klein groen grijs visje, die een klein beetje rood liet zien in de richting van de staart. In een beplante bak, kan het alleen omschreven worden als een levend juweeltje.
In het Nederlands wordt dit visje dan ook wel Robijnzalm genoemd. Ook komen de namen Pracht Roodvinzalm, Valse Roodvinzalm en Groene Vuurtetra voor.
Beschrijving
Deze vis is klein met een maximale grootte van ongeveer 5 cm. Het speciale aan deze vis is dat de kleur van de vis verandert, evolueert naarmate de tijd verstrijkt. Het lichaam van het mannetje is metallic blauw groen van kleur, de anale vinnen en het staartstuk is rood. Terwijl het mannetje volwassen wordt, veranderen de punten van zijn buik en anale vinnen in een mooi wit. Verder op weg naar de volwassenheid veranderen ook de uiteinden van zijn staart in een mooie witte kleur. De basis van de staart is rood en het verspreidt zich over rest van de staart als hij ouder wordt. Als de man zich presenteert ivm. paren of een strijd om dominantie, dan kleuren de basis van zijn anale vinnen en rugvin diep zwart groen.
Het vrouwtje heeft een iets zwaarder lichaam en ze heeft een meer metallic groen blauwige kleur. Ze heeft een licht blauwe zweem over haar laterale lijn. Ze heeft ook het rode wat de man ook heeft, maar haar vinnen zijn doorzichtig.
Herkomst
Eigenmann heeft de Aphyocharax rathbuni als eerste beschreven in 1907. Het komt uit de Rio Paraguay in Zuid Amerika. De habitat van de vis is heel gevarieerd, het hangt af van het seizoen of het jaar. Doordat de vis leeft in een gevarieerde habitat, doet hij het heel goed bij gemiddelde omstandigheden. Een temperatuur van ongeveer 23 graden, een neutrale pH en een gemiddelde hardheid. Hij eet elke soort van goed visvoer. Door persoonlijke ervaring weet ik dat het niet van extremen houd, en anders dan andere tetra ’s doet deze vis het niet goed bij een laag pH. Hij kan gehouden worden in een gezelschapsbak met andere vriendelijke vissen, en hij apprecieert drijvende planten in de bak, zodat hij in en uit deze planten kan zwemmen.
Kweek van Aphyocharax rathbuni
Ik houd ongeveer een dozijn van deze vissen in een school, met een paar meer vrouwen dan mannen. Raar genoeg hebben ze een voorkeur om bij hun eigen sekse te zwemmen als ze in een schooltje zwemmen. Deze soort paart in groepjes.
Ik zelf plaats 3 paartjes in een bak van ongeveer 45 liter met drijvende planten en een bosje van Javamos waarop zij hun eitjes zullen leggen. Ik bedek de bodem van de bak met knikkers, zodat als de eieren door het Javamos vallen, ze ook door de knikkers vallen, zodat de ouders niet bij ze kunnen komen. De kweektemperatuur is ongeveer 25.5 graad, een neutrale pH en een hardheid rond de 4 GH. Ook al paren alle paartjes in deze opzet, het grootste vrouwtje samen met het meest dominante mannetje, legt de meeste eieren. Verwijder na het paren de ouders. Na vijf dagen zul je jonge visjes zien. Het voeren van vloeibaar voer naast Artemia-naupliën helpt met het makkelijk groot brengen.
Het enige negatieve ding dat ik over deze soort kan verzinnen is dat ze heel langzaam volwassen worden. Het duurt ongeveer vijf maanden voordat de mannetjes hun witte vinnen ontwikkelen, en het kan 16 maanden duren voordat ze de volledige volwassen kleur hebben. Geloof me als ik zeg dat het zien van de prachtige vis die volwassen is, het wachten zeker waard is. Alle goede dingen komen voor degenen die wachten.
Video
Bron
Aquarticles.com (originele website niet meer beschikbaar)
Auteur
Joe Kaznica – The Gravel Gossip, Diamond State Aquarium Society
Vertaling
Ria Koster
Copyright foto’s
Grimfilth