Aphyocharax anisitsi – Roodvinzalm

Aphyocharax anisitsi of Roodvinzalm is een sterke scholenvis die ook voor de beginnende aquariumhouder geschikt is.

Aphyocharax anisitsi – Roodvinzalm

De Aphyocharax anisitsi of in het Nederlands de Roodvinzalm behoort tot de Charicidae ofwel de karperzalmen. Ze werden voor het eerst beschreven door Eigenmann en Kennedy in 1903. Aphocharax betekent kleine charax, waarbij charax puntige paal betekent, de soortnaam verwijst naar de kleine puntige tanden. De soort is vernoemd naar Dr. J.D. Anisits.

Beschrijving

Het is een langwerpig gevormde soort. De lichaamskleur is een zilver-wit met een blauwachtige glans. De staart- en anaalvin zijn rood gekleurd. Bij een aantal exemplaren zijn ook de rug- en buikvinnen rood, bij anderen zijn deze weer doorzichtig.

De mannen hebben iets meer kleur dan de vrouwen, zijn wat slanker gebouwd en hebben een klein haakje aan hun anaalvin. Het zijn echte scholenvissen, houdt ze dan ook vanaf zo’n 7 stuks samen om te voorkomen dat ze wegkwijnen.

Biotoop

In het wild kan de Aphyocharax anisitsi worden gevonden in de Rio parana in Argentinië en een aantal rivieren in Brazilië. Ze komen daar voornamelijk voor in de midden- en bovenlagen van de rivier. Hier houden ze zich op rond vegetatie en voeden zich met worpjes, kleine insecten en kreeftjes.

Dieet

Door hun zeer actieve gedrag zijn het naar verhouding grote eters. Ze accepteren alle soorten voer. Zorg wel voor afwisseling tussen droogvoer en levend of diepvriesvoer. De kleuren zullen dan nog beter naar voren komen.

Het Aquarium

Deze drukke soort heeft een aquarium nodig van meer dan 10 keer zijn lichaamslengte. Minimaal zou ik toch wel 80 centimeter aanhouden. Zorg voor voldoende beplanting waartussen ze kunnen schuilen en houdt in het midden een groot stuk zwemruimte over. Gebruik bij voorkeur een donkere bodem, hierdoor komen de kleuren van dit leuke visje veel beter tot hun recht.

Aphyocharax anisitsi kan worden samengehouden met andere vissoorten die in het gezelschapsaquarium passen. Ze zijn zowel onderling als naar andere soorten toe zeer vredelievend.

De temperatuur in het aquarium mag liggen tussen de 18 en 28 graden met een pH waard van 6,5 tot 8. Het is dan ook een soort die niet al te veel eisen stelt aan de waterwaardes. Wel belangrijk is water verversen, ze kunnen niet goed tegen vervuild water.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Aphyocharax anisitsi is redelijk eenvoudig te kweken. Zolang er maar een groepje mannen en vrouwen samen gehouden worden. Ook in een gemend aquarium zetten ze eieren af. Ze zetten de eieren bij voorkeur af op breed bladige planten. Om jongen over te houden kun je op de bodem van het kweek aquarium een laag knikkers leggen. De eieren vallen naar beneden en tussen de knikkers kunnen de ouders er niet meer bij. Het kweekaquarium hoeft niet meer dan 15 tot 20 centimeter water te bevatten.

Het afzetten

De ouders zetten tussen de 200 tot 800 eieren af. De eieren worden het liefst op een breedbladig blad afgezet maar vallen daarna naar beneden. Na het afzetten moeten de ouders worden verwijderd. Ze eten zowel de eieren als de jongen.

Opgroeien van de Jongen

De eieren komen na 30 tot 36 uur uit. De ouders verzorgen hun jongen niet. De larven kunnen na 4 tot 5 dagen vrij zwemmen, tot die tijd teren ze op hun ei-zak. De jongen zijn heel erg klein en moeten gevoerd worden met infusoria. Zodra ze groot genoeg zijn kun je overstappen op vers uitgekomen artemia.

Conclusie

De Roodvinzalm is een uitstekend te houden scholenvis en zeker geschikt voor de beginnende aquariumhouder. In het gezelschapsaquarium laten ze de medebewoners met rust.

Ook voor de beginnende kweker is deze soort geschikt. Ze zijn eenvoudig te kweken en groot te brengen.

Video’s

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange
Michael Negrini – Pisciculture d’Estalens

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

anisitsi

Synoniemen

Aphyocharax affinis, Aphyocharax ipacarayensis, Aphyocharax rubropinnis, Phoxinopsis typicus

Nederlandse Namen

Roodvinzalm

Eerstbeschrijving

Carl H. Eigenmann, Clarence Hamilton Kennedy

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

18

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.5

pH maximum

8.0

GH minimum

12

GH maximum

28

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aphyocharax anisitsi – Roodvinzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *