Aphanius mento

Een van de fraaiste Aphanius soorten is de Aphanius mento. Het is tevens de Aphanius soort met het korste lontje.

Aphanius mento

De Aphanius mento is in 1843 voor het eerst beschreven door Heckel.

Inmiddels kent de soort een lange lijst synoniemen: Lebias mento, Cyprinodon mento, Lebias cypris, Aphanius cypris, Cyprinodon cypris, Aphanius cypris orontis, Aphanius orontis, Aphanius cypris boulengeri, Aphanius boulengeri, Aphanius cypris alexandri, Aphanius alexandri, Aphanius sophiae mentoides, Aphanius mentoides, Aphanius sophiae similis, Aphanius similis, Aphanius cypris guentheri, Aphanius guentheri, Aphanius mento striptus, Aphanius striptus, Aphanius cypris sophiae.

Herkomst

Klein-Azië, Cyprus, Israël, Jordanië, Syrië.

Milieu

Zowel in zoet als in brak water.

Vorm en kleurtekening

Het lichaam is gestrekt en zijdelings iets samengedrukt. De grondkleur is gewoonlijk groenachtig bruin, met een tekening van donkere, zilverachtige blauwe vlekken. In de paartijd krijgt Aphanius mento een blauwachtig zwarte of gitzwarte kleur, met glinsterende, zilverkleurige puntjes; hij ziet er dan werkelijk als een juweel uit. Vrouwtjes zijn geelachtig bruin, met blauwe puntjes, kleurloze vinnen en een rondere buikstreek.

Verzorging

Deze killivis vereist een vrij groot aquarium met veel schuilplaatsen, zodat wanneer er gevechten uitbreken de verliezer een plekje kan vinden om zich terug te trekken. Meestal zijn deze gevechten zeer onschuldig van aard. Aphanius mento is niet echt geschikt voor de gezelschapsbak. De samenstelling van het water is niet zo belangrijk, mits men er maar 5 gram zeezout per liter aan toevoegt. Temperatuur 15- 25 graden. Het hoofdvoedsel bestaat uit waterinsecten, muggenlarven en cyclops, regelmatig aangevuld met enig plantaardig voedsel.

Kweek

De meeste gezonde vrouwtjes leggen regelmatig grote, grijsachtig witte eieren tussen de drijfplanten en plukjes algen. Deze eieren kan men verzamelen en in een opfokbakje overbrengen. Meer eieren verkrijgt men echter door het kuitrijpe vrouwtje met 2 mannetjes apart te zetten. Hiervoor gebruikt men een klein, volglazen bakje met daarin slechts een klein plukje fijnbladerige planten of een bosje nylondraad. De eieren komen na ca. 14 dagen uit; de jongen zwemmen een dag later vrij en kunnen direct artemia-naupliën eten.

Bijzonderheden

Aphanius mento is één van de fraaiste, maar tevens één van de onverdraagzaamste aphanius soorten. Vooral in de paartijd kunnen de mannetjes zeer agressief zijn.

Auteur

Bianca

Copyright foto’s

Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

mento

Herkomst

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

6.5

GH minimum

5

GH maximum

7

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aphanius mento” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *