Anubias nana – Dwerg Anubias

Anubias nana of Dwerg Anubias is een mooie, sterke plant voor op de voorgrond die weinig verzorging vraagt. Zoals de naam Dwerg Anubias al aangeeft blijft deze plant redelijk klein.

Anubias nana – Dwerg Anubias

Anubias nana of Dwerg Anubias is een zeer sterke en flexibele plant, die weinig verzorging vraagt. Hij past zich makkelijk aan zijn omgeving aan. Zijn donkergroene bladeren zijn dik en sterk en zijn mooi glanzend. Planteneters zullen hem meestal met rust laten, wat hem als een van de weinige planten erg geschikt maakt voor een cichlidenaquarium.

Officeel is dit geen wetenschappelijk beschreven soort en zal dat ook niet worden. Het is een kweekvariant van de Anubias barteri, de naam zou dan Anubias barteri var. Nana moeten zijn. Voor het gemak houden we dezelfde naam aan als in de winkels. Van oorsprong groeit hij aan de oevers van waterlopen en in moerasgebieden in West-Afrika. Hij doet het zowel onder als boven water goed, zolang zijn wortelstok maar goed nat blijft. Dit maakt hem ook een ideale plant voor in een paludarium.

De Anubias nana is de kleinste van de Anubias-soorten. Hij wordt maximaal 12 cm hoog en zijn bladeren worden tot 8 cm lang. Hij zal een aanwinst zijn op de voorgrond van ieder aquarium.

Verzorging

De Anubias nana groeit het beste op donkere plaatsen, zoals in de schaduw van grotere planten. Wanneer hij te veel licht krijgt wordt hij geremd in zijn groei en is hij erg gevoelig voor alg.

De wortelstok mag absoluut niet onder het zand staan, dan is de plant binnen enkele weken dood. Zijn wortels hechten goed op solide ondergronden als hout en steen. Wanneer hij daar met een visdraadje aan vast wordt gebonden, groeit hij er vrij snel aan vast.

Vermeerderen

De Dwerg Anubias is makkelijk te vermeerderen door zijn wortelstok door te knippen. Zorg wel dat er ten minste 3 gezonde bladeren aan elk stuk wortelstok blijven zitten. Bindt de stukken wortelstok op een stuk hout en de twee planten groeien ieder weer verder uit tot een mooi geheel.

Video

Auteur

karinD

Copyright foto’s

Aquaplantsonline.nl
Tropica.com

Bijgewerkt op 14 oktober 2020 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

nana

Zone

Herkomst

Verzorging

makkelijk

Hoogte minimaal

10

Hoogte maximaal

12

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

5.0

pH maximum

9.0

Nederlandse Namen

Dwerg Anubias

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Anubias nana – Dwerg Anubias” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *